Terug naar programma

Status Quo: Madeleijn van den Nieuwenhuizen over abortus

wo 11 januari 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Marianne Klerk
Meer informatie


In STATUS QUO bevraagt programmamaker Marianne Klerk met een denker één uur lang de dingen die we voor vanzelfsprekend nemen. In deze derde editie is te gast rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen (@Zeikschrift) over abortus.

Het recht op abortus werd onlangs ingeperkt in de VS en Polen, en in veel andere westerse landen treedt de anti-abortuslobby steeds luider op. In Nederland is de bedenktijd van vijf dagen net afgeschaft, maar staat abortus nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Na veertig jaar legalisering zit abortus hier nog altijd in de taboesfeer. Hoe zeker kunnen we zijn van ons abortusrecht in Nederland? Hebben we onze argumenten paraat als dat nodig is?

In Leven en laten leven. Een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking bevraagt Madeleijn van den Nieuwenhuizen het abortusdebat. Van wetenschappelijk onderzoek naar levensvatbaarheid tot krantencolumns. Wat zijn de argumenten rondom abortus? Via een oproep aan haar volgers van haar populaire Instagramaccount Zeikschrift duikt ze in geleefde ervaringen, gedachten en twijfels over abortus. Hoe voeren we een gelaagder gesprek over een van onze meest persoonlijke keuzes? Over zelfbeschikking? Termijngrenzen? Het recht op leven? En het belang van toegankelijke abortuszorg?

Madeleijn van den Nieuwenhuizen is rechtshistoricus en media-criticus. Ze werkt als Fulbright promovendus aan de City University of New York. Sinds 2016 beheert ze het Instagramaccount Zeikschrift (82K), waarop ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak stelt, zoals desinformatie en genderstereotypering. Ze heeft een column in NRC, presenteert het tv-programma Mediastorm en is regelmatig te gast op podia, radio en televisie. Opzij riep haar uit tot een van de tien meest invloedrijke mediavrouwen.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar maken. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Boekhandel V/h Van Gennep zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.

Dit is een programma van Debatpodium Arminius.