Terug naar programma

STATUS QUO: Lotfi El Hamidi over de multiculturele samenleving

di 11 oktober 2022
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

In STATUS QUO bevraagt programmamaker Marianne Klerk één uur lang met een gast de dingen die we voor vanzelfsprekend nemen en vragen ze zich af hoe het anders kan. In deze derde editie spreekt zij met historicus en journalist Lotfi El Hamidi over de (mislukte?) multiculturele samenleving. 

Na de aanslagen van 11 september 2001 raakte Nederland in een stroomversnelling van vreemdelingenhaat, met name tegen moslims, dat samenviel met de opmars van radicaal- en extreemrechts gedachtegoed. Plots werd het gangbaar om te praten in termen van “botsing der beschaving”, “De Moslim”, en “kut-Marokkanen.” De multiculturele samenleving was “failliet”. Lotfi El Hamidi groeide op als een van de jongeren wiens levens na de aanslagen abrupt veranderden: hun aanwezigheid was opeens onderwerp van maatschappelijke discussie. 

In zijn boek Generatie 9/11. Migratie, diaspora en identiteit plaatst El Hamidi zijn eigen ontwikkeling en die van zijn generatie in perspectief en reflecteert op twintig jaar discussie over identiteit, de multiculturele samenleving en de islam. Wat betekent bijvoorbeeld opgroeien in de multiculturele straten van Rotterdam in de jaren nul? Is er iets terechtgekomen van onze kosmopolitische idealen of zijn we verzand geraakt in oeverloze grensdiscussies? En hoe kunnen voorbij het doemdenken over de multiculturele samenleving? 

Lotfi El Hamidi is historicus en journalist. Hij studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarna hij geschiedenis en maatschappijleer gaf op een middelbare school. In 2016 werd hij fellow bij De Groene Amsterdammer. Tussen 2018 en 2020 was hij columnist bij NRC Handelsblad, nu is hij plaatsvervangend chef bij de opinieredactie. Zijn eerste boek, Generatie 9/11. Migratie, diaspora en identiteit, werd dit jaar met lovende recensies ontvangen.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar vormen. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.