Terug naar programma

Salomonsoordeel

wo 22 juni 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Speeldatum wo 22 juni om 20:00 uur 

Helaas zijn de voorstellingen van maandag 20 en dinsdag 21 juni gecanceld wegens een coronabesmetting. We gaan er tot nu toe vanuit dat de voorstelling voor woensdag wel door kan gaan. Kaartkopers van ma en di hebben een mail gekregen over hun tickets.

Doordrongen van de verantwoordelijkheid die op zijn schouders rustte deed koning Salomon iets volstrekt onverwachts. Om te kunnen besluiten wie van de twee vrouwen tegenover hem de echte moeder van de baby was, kondigde hij aan de baby in tweeën te snijden in de wetenschap dat de echte moeder instinctief zou reageren. Hij zocht naar een alternatieve, niet rationale strategie, waarschijnlijk omdat er binnen zijn wet en procedure geen manier was om te beslissen in zo’n cruciale zaak.

De Voorstelling
Wanneer de asielaanvraag van Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND),besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND en twee maanden bij de Rechtbank Amsterdam leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen.

En toch vindt hij, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden. Net zoals de baby in de mythe van het Salomonsoordeel, dreigt Ilay verscheurd te worden: als een goede vriend van Hassan weet hij dat het leven van zijn vriend in gevaar zal zijn in Gaza. Als een opgeleide hoor- en beslismedewerker realiseert hij zich dat hij Hassan’s asielrelaas ongeloofwaardig zou hebben verklaard en ook zou hebben afgewezen.

De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND én de Rechtbank Amsterdam waar hij als griffier in opleiding de beroepsfase van afgewezen asielzoekers bijzat. Daarna bezocht hij burgers, uitgeprocedeerde asielzoekers, experts en politici in hun huiskamers om zijn verhaal te vertellen en hen uit te nodigen om samen na te denken.

‍En nu, als eindbestemming van dit proces, nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel.

Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

Deze voorstelling is een samenwerking van Theater Rotterdam, debatpodium Arminius en de Pauluskerk.

Diner wereldvluchtelingendag | 20 juni | Schouwburgplein

Voorafgaand aan de voorstelling op 20 juni (17:00 tot 19:00) is er een diner op het Schouwburgplein, georganiseerd door de Pauluskerk en Theater Rotterdam, ter ere van wereldvluchtelingendag. Een bescheiden voor,- hoofd,- en nagerecht, geserveerd met korte optredens en muziek, door onder andere bezoekers van de Pauluskerk. Bij slecht weer vindt het diner plaats in de hal van Theater Rotterdam.
Kosten: 7,50 (inclusief een alcoholvrij drankje). Tickets via ticketknop, beschikbaar tot 16 juni

 

Foto’s voorstelling