Terug naar programma

Rust en Reuring, de binnenstad als woonmilieu

Wed 6 June 2018Inschrijven nieuwsbrief

Rotterdam bruist! Het aantal bezoekers van de stad én het aantal woningen in en rond het centrum neemt almaar toe. Meer bewoners en bezoekers, meer horeca, winkels en evenementen, zorgen voor meer drukte en voor een nieuwe dynamiek. Die inzet wordt de komende jaren verder versterkt. Maar om prettig in een stad te kunnen wonen en te verblijven moet er naast de reuring ook rust te vinden zijn. Een plein, een verstilde expeditiestraat, een plantsoen of een singel. Luwte in de steeds dynamischer binnenstad kan vele gedaanten aannemen maar behoeft vooral een bewuste strategie en heldere keuzes. Althans, dat is de veronderstelling van dit publieke gesprek.

AIR vroeg aan ontwerpbureau POSAD Spatial Strategies om de kaart van de binnenstad onder de loep te nemen. Tijdens dit publieke gesprek zullen zij de bevindingen presenteren en stelling nemen voor een visie op rust én reuring. Bewoners, ondernemers, ontwikkelaars, beleidsmakers én ‘rust experts’ buigen zich vervolgens samen over de vragen. Wat verstaan we onder rust? Waarom is een visie op rust in de binnenstad belangrijk? En op welke wijze kan de Rotterdamse binnenstad verrijkt worden met hoogwaardige luwe plekken, zowel op de grond als op de daken?

Programma
19.00 uur – Deur open
19.30 uur – ‘a sound of silence’ – door Arjo van Klaveren
19.40 uur – Pleidooi voor rust & reuring door Han Dijk (Posad Spatial Strategies)
20.00 uur – In gesprek met rust-makers en onderzoekers
20:20 uur – Spiegeling aan de praktijk en de ambities in en rond het centrum: Cool-Zuid, Hoogkwartier, Maritiem District en het Oude Westen
20.45 uur – Hoe verder? In gesprek met raadsleden en stadmakers
21.00 uur – Nafluisteren onder het genot van een drankje

Te gast zijn onder meer: Han Dijk (Posad Spatial Strageties), Ivana Pilipovic (Stiltecafé Adem Inn), Josine van den Bogaard (senior beleidsmedewerker Leefomgeving en Gezondheid), Rosalie de Boer (BPD), Caro van de Venne (Barcode Architects), Ruud Reutelingsberger (Observatorium) en initiatiefnemers van stadslabs Cool-Zuid en Hoogkwartier, Maritiem District en de aktiegroep Oude Westen.

Deze bijeenkomst is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand, een initiatief van AIR, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. En wordt georganiseerd in samenwerking met Arminius.