Terug naar programma

Rotterdamse Persprijs 2015

Wed 4 November 2015Inschrijven nieuwsbrief

Wie heeft het beste verhaal, interview, reportage, documentaire of serie gemaakt over Rotterdam? De Persprijs Rotterdam is een mediaonderscheiding die dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt. Voor de winnaar ligt vijfduizend euro klaar en een symbolisch ereblijk in de vorm van een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2015 zijn:

  • Justus Cooiman met ‘Coast to coast’ een dagelijks videoverslag van de belevenissen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest op reis door de VS. Een compilatie werd uitgezonden op TV Rijnmond.
  • Sanne Donders met ‘Sanne schiet’, een maandelijkse fotoserie waarin een dag in het leven van Rotterdammers wordt vastgelegd. Gepubliceerd in AD Rotterdams Dagblad.
  • NRC Handelsblad met de introductie van de Rotterdambijlage waarin de naar Amsterdam verhuisde redactie wekelijks een selectie brengt van Rotterdams nieuws. Met de introductie van de wekelijkse bijlage loste de krant, zoals hoofdredacteur Peter Vandermeersch bij de introductie schreef, in zekere zin een ‘ereschuld’ aan haar Rotterdamse lezers af, omdat de redactie in 2012 verhuisde naar Amsterdam. Hoewel NRC geen lokale krant is, hebben de lezers, zo blijkt uit de vele positieve reacties, wel degelijk een grote behoefte aan lokaal nieuws, op een NRC-manier gebracht. In de bijlage brengt de redactie wekelijks een selectie van Rotterdams nieuws, reportages en culinaire verhalen. Ook sluit de bijlage goed aan bij de doelen van de stichting RD Persprijs: door samenwerking met journalistieke startups als ‘De Rotterdammert’, ‘Vers Beton’ en ‘De Buik van Rotterdam’ is het afgelopen jaar een serieuze kracht ontstaan naast de gevestigde regionale media, wat ons inziens de pluriformiteit van het medialandschap in Rotterdam ten goede komt. Bekijk de bijlage: bijlage  bijlage  bijlage
  • Een team van online tijdschrift Vers Beton met ‘Rotterdamse Nieuwe’, een serie portretten van 17 jonge Rotterdamse ondernemers die Rotterdam in diverse sectoren kleur geven, van theater tot techniek, van ontwerpers tot horeca.
  • Tamara Woestenburg met ‘Lessen uit de havenstad – zo bestrijd je de werkloosheid dus niet’, een reportage over de aanpak van de werkloosheid in Rotterdam die is gepresenteerd als een succesverhaal maar in werkelijkheid een mislukking blijkt te zijn. Online publicatie voor de Correspondent.

De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Maria Heiden, Wim van Krimpen, Henk Brons en Henk Dam, onder voorzitterschap van Saskia Stuiveling. Stand-up cartoonist Djanko zal live cartoons maken.

gratis entree

De Rotterdamse Persprijs wordt deze avond uitgereikt aan één van de genomineerden. De uitreiking van de Rotterdamse Persprijs 2015 wordt georganiseerd door de Stichting RD Persprijs i.s.m. Arminius.