Terug naar programma

Rotterdamse Orgeldagen – Achilles & het Waterorgel

Tue 1 October 2013
15:00Inschrijven nieuwsbrief

De familievoorstelling ‘Achilles & het Waterorgel’ is gebaseerd op de serie schilderijen en wandtapijten van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640), die het verhaal van de Griekse held Achilles heeft uitgebeeld. Dit nieuwe verhaal komt tot leven in toneelspel en in live (orgel)muziek.

Het verhaal  
Oppergod Zeus, God van het hemelrijk, heeft drie muzikale dochters die werkelijk hemels kunnen zingen. Maar in het weekeinde sluipen ze stiekem door de hemelpoort naar buiten en zijn ze te vinden op de dansvloer in Athene. De prachtige jonge halfgod Achilles – de dapperste, schoonste en sterkste van alle Griekse Goden – betreedt de dansvloer en valt als een blok voor de drie zussen. Alleen het dansen lukt nog niet goed. Waarom? De hiel van Achilles. Die pijnlijke hiel! Heel zijn leven loopt hij al rond met pijn in zijn hiel. Dat was gekomen doordat zijn moeder hem heel stevig had vastgepakt bij zijn voet. Zij wist namelijk dat hij onsterfelijk kon worden door hem als baby onder te dompelen in het water. Maar zij pakte hem zo stevig vast bij zijn hiel dat die bleef droog bleef. Ja, en dan word je niet onsterfelijk.

Achilles weet dat er maar één manier is om van zijn pijnlijke hiel af te komen. Door te dansen bij het nieuwe waterorgel dat de vader van de drie zusjes speciaal laat maken voor de discotheek. Dan verschijnt Hephaestos, de bouwer van het waterorgel. Hij is beroemd om zijn muziekinstrumenten die overal in het godenrijk worden bespeeld. Nu bouwt hij een wonderlijk waterorgel. De drie zusjes vinden dit maar een raar instrument. Ze negeren Hephaestos en hij wordt hierdoor natuurlijk vreselijk jaloers. Want die goddelijke Achilles krijgt wel aandacht. Of het goed afloopt zien wie in de laatste scene waar het waterorgel wordt onthuld en in gebruik genomen wordt in de discotheek.

Uitvoerenden

  • Willem de Vries als Achilles
  • De Drie Zusjes: Annegeer Bierling als Aglaia, Marije Bierling als Euprosyne, Magdalena Bierling als Thalia
  • Jop Spoelstra als de orgelbouwer Hephaestos
  • Lotti Peverelli, viool
  • Jennifer Blom, contrabas
  • Junior Huigen, trombone
  • Laura trompetter, slagwerk

woensdag 9 oktober | 15 u
Passepartout: € 5,- | Normaal tarief: € 7,50
CJP: € 7,50 | Rotterdampas/ 65+: € 7,50

Deze voorstelling in een samenwerking van de Rotterdamse Orgeldagen met Museum Boijmans Van Beuningen. De schilder Peter Paul Rubens heeft het leven van Achilles prachtig in beeld gebracht. Museum Boijmans Van Beuningen bezit van deze Vlaamse meester zeven van de acht schetsen die het ontwerp zijn voor een tapijtserie over Achilles.