Terug naar programma

Rotterdamse Nacht van de Filosofie

vr 26 maart 2021
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Juist nu is nadenken over wat het leven waardevol maakt belangrijker dan ooit. Daarom op de online Nacht van de Filosofie drie diepgaande gesprekken: over de relatie van de mens met de natuur, over wat je kunt leren van filosofie, sociologie en psychologie en over de visie van de nieuwe Denker des Vaderlands op deze tijd.

Programma

20:00 De natuur was hier
Dit jaar is het thema van de Maand van de Filosofie ‘De natuur was hier’. Eva Meijer schreef het Essay van de Maand van de Filosofie Vuurduin, waarin zij de relatie tussen mens, natuur en dieren onderzoekt. Bibi Dumon Tak schreef dit jaar het kinderboek De eik was hier. Gespreksleiding: Frank Meester.

Eva Meijer schreef negen boeken en haar werk is vertaald in zeventien talen. Als filosoof schrijft ze over taal (inclusief stilte), sociale rechtvaardigheid en dieren. Ze promoveerde cum laude in de filosofie op het proefschrift ‘Political Animal Voices‘.
Bibi Dumon Tak schrijft literaire non-fictie. Haar werk gaat veel over dieren en werd bekroond met zes Zilveren Griffels en één Gouden Griffel. In 2018 kreeg ze de prestigieuze Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Haar meeste recente boek voor volwassenen is ‘De dag dat ik mijn naam veranderde’.

 

21:00 Wat leren we van filosofie, sociologie en psychologie?
In zelfhulpboeken, tijdschriften en op internet en televisie worden inzichten uit filosofie, psychologie en sociologie breed verspreid. Passen mensen deze inzichten daadwerkelijk toe in hun leven? Zijn deze inzichten echt nieuw of zijn dit toch vaak dezelfde inzichten die vroeger door pastoors en dominees verkondigd werden? Is er teveel aandacht voor psychologie, terwijl filosofie en sociologie te weinig aan bod komt? Gespreksleiding: Frank Meester.

Marli Huijer is hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig Denker des Vaderlands.
Mark van Ostaijen is bestuurssocioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef Wij zijn ons over de actuele waarde van sociologie om de huidige wereld te begrijpen en was initiator van de Nacht van de Sociologie.
Ad Bergsma is zelfstandig psycholoog. Hij promoveerde op de waarde van zelfhulpboeken en doet onderzoek naar geluk.

 

22:00 De nieuwe Denker des Vaderlands
De scheidend Denker des Vaderlands Daan Roovers interviewt de nieuwe Denker des Vaderlands Paul van Tongeren over diens visie op deze tijd.

Daan Roovers was de afgelopen twee jaar Denker des Vaderlands. Zij was jarenlang hoofdredacteur van Filosofie Magazine.
Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ter gelegenheid van zijn denkerschap publiceerde hij Het wonder van betekenis – Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren, geschreven door journalist Marc van Dijk.

 

De Rotterdamse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door boekhandel Donner, NWO en Arminius.

Livestreamlink
Dit programma is alleen online te volgen. Nadat je een ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail van Stager met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen (mogelijk staat er in jouw Stager-account een ander mailadres van jou opgeslagen). Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.