Terug naar programma

Rotterdams maatschappelijk vastgoed naar de hoogste bieder?!

Tue 4 December 2018



Inschrijven nieuwsbrief

Hoe populair Rotterdam is, zagen we de afgelopen jaren niet alleen terug in de vele lijstjes van populaire toeristenbestemmingen. Ook aan de huur- en verkoopprijzen van woningen is al geruime tijd duidelijk te merken dat Rotterdam steeds populairder wordt; zo zijn de huizenprijzen in een jaar tijd met 14,4 procent gestegen. Nergens in Nederland werd vastgoed zo snel, zoveel duurder.

Wat betekent dit voor panden met een maatschappelijke functie en de ontwikkelingen van populaire wijken in de stad? Is er nu en in de toekomst nog ruimte voor maatschappelijke organisaties en startende ondernemers om zich in een pand in de stad te vestigen?

De afgelopen jaren hebben verschillende culturele en ondernemende broedplaatsen (denk aan het Schieblock, de Fenix Food Factory, de Hofbogen) Rotterdam en specifieke delen van de stad op de kaart gezet. Wat gebeurt er met dit soort plekken als dergelijke locaties voor commerciële prijzen door de gemeente van de hand gedaan worden? En hoe zit het met buurthuizen en andere panden en instellingen met een  belangrijke functie in de wijk?

In het collegeakkoord staat: “De versnelde afbouw van de gemeentelijke vastgoedportefeuille, zetten we voort. De maatschappelijke waarde en kwaliteit houden we daarbij goed in het oog.”

Welke afwegingen worden er gemaakt als het gaat om belangrijke en/of unieke locaties in de gemeentelijke vastgoedportefeuille? Is het erg als een pand naar de hoogste bieder gaat? In DRAAD gaan we op zoek naar de gevolgen van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en kijken we naar de toekomst van het maatschappelijk vastgoed in de stad.

Te gast o.a.: Ton ten Klooster (bezorgde oud-medewerker buurthuis De Brink), Marieke Hillen (Wijkpaleis), Olof van de Wal (directeur Skar Ateliers), Bart Kesselaar (directeur Strategie Havensteder), Gert Jan te Velde (directeur Vanschagen Architecten) en Maurice Specht (onderzoeker en (mede)initiatiefnemer Leeszaal Rotterdam West en Buitenplaats Brienenoord).

Op de politicibank o.a.: Robin de Roon (D66), Taylan Cicek (SP), Ercan Büyükçifçi (Nida), Narsingh Balwantsingh (PvdA), Astrid Kockelkoren (GroenLinks) en, Ellen Verkoelen (50PLUS) Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren).

Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Dit programma wordt georganiseerd door LOKAAL en Arminius.