Terug naar programma

Rotterdam Metropool

Wed 10 October 2018Inschrijven nieuwsbrief

Hoe moet Rotterdam er in de toekomst uitzien? Zef Hemel stelt in De toekomst van de stad dat de metropool de toekomst heeft. Steden als New York en Shanghai hebben een diverse economie zodat ze bestand zijn tegen crisissen. Daarnaast zijn ze duurzaam: wegen, infrastructuur en voorzieningen worden er het meest efficiënt benut, hun ecologische voetafdruk is verrassend genoeg per inwoner gemeten veruit de kleinste.

De wereld verandert razendsnel en de verstedelijking voltrekt zich wereldwijd in een extreem hoog tempo. In hoeverre kan Rotterdam eigenschappen van een metropool krijgen en is dat wenselijk? Moeten Rotterdam en Den Haag meer versmelten en wat betekent dat voor Rotterdam?

Met:
Zef Hemel, bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken op de Wibautleerstoel (UvA)
Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving
Bernadette Janssen, stedebouwkundig ontwerper BVR Adviseurs Ruimtelijke Ordening
Wieke Villerius, stedebouwkundige bij bureau De Zwarte Hond

Janssen en Villerius namen deel aan het project ‘stad van de toekomst’ waar onder meer werd onderzocht hoe Rotterdam Alexander kan uitgroeien tot een extra ‘stadshart’ in Rotterdam. Klik hier voor meer info

 

Lees hier het artikel in de NRC van Zef Hemel: De metropool als wereldwonder.

Gespreksleiding: Ernest van der Kwast. Met een column van Teun van den Ende (Vers Beton), een optreden van spoken word artiest M en kosmopolitische plaatjes van DJ Okkie.

Dit Denkcafé wordt georganiseerd door AIR en Arminius.