Terug naar programma

Rotterdam mei 1940 – ervoor, tijdens, erna

Wed 13 April 2011
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Checkpoint Geschiedenis maakt op passende wijze de balans op van een tijdvak! In dit drieluik wordt de cultuurhistorische ontwikkeling van Rotterdam vanaf 1918 tot nu geplaatst tegen de achtergrond van de dramatische gebeurtenissen in mei 1940. Hoe zag Rotterdam eruit vóór mei 1940? Welke gevolgen had het trauma van 14 mei 1940 voor de stad? Welke ideeën waren er over de wederopbouw en hoe is het nieuwe Rotterdam ontstaan?

Ervoor

Marlite Halbertsma vraagt zich af hoe Rotterdams het Rotterdamse interbellum was en of het interbellum in Rotterdam op 14 mei 1940 ophield of juist doorging.

Tijdens

Youri Zomerdijk neemt u mee op een virtuele wandeling langs de brandgrens aan de vooravond van het bombardement en staat stil bij de plek en betekenis van de brandgrens in Rotterdam.

Erna

Patricia van Ulzen bespreekt de reacties op het hypermoderne Rotterdam dat na de Tweede Wereldoorlog verrees. Het aanvankelijke enthousiasme over de nieuwe stad sloeg halverwege de jaren zestig om in negatieve gevoelens en heimwee naar de oude stad. Van Ulzen laat zien welke gevolgen dit had voor de stedenbouw en de architectuur. Tevens werpt zij een kritische blik op de nostalgische herinneringen aan het oude Rotterdam: hoe realistisch waren die herinneringen eigenlijk? Bestond het Rotterdam dat zo werd gekoesterd in de herinnering nog wel voor de bommen vielen?

Peter de Koning sluit het drieluik met een quiz (fraaie prijzen!) over Rotterdamse muziek uit de jaren 1920 – 2000. Meezingen mag. Deze historische avond wordt vanaf 21.30 uur afgesloten met een borrel in vooroorlogse gezelligheid. Moderator is Reinard Maarleveld, hoofdredacteur van geschiedenis.nl

Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Donderdag 12 mei 2011 | 20:00 uur | entree € 5

De sprekers 

Marlite Halbertsma is hoogleraar historische aspecten van kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit. Zij is daarnaast actief in de wereld van het cultureel erfgoed. Halbertsma stelde met Patricia van Ulzen de catalogus samen bij de expositie Interbellum Rotterdam (uit 2001). Zij is nauw betrokken bij verschillende tentoonstellingen, zoals Sisi en Wilhelm II – keizers op Corfu in het RMO, Leiden (april tot september 2011).

Youri Zomerdijk is planoloog en werkte mee aan het brandgrens project (www.rotterdam4045.nl) en aan het bekroonde boek Brandgrens Rotterdam 1930/2010 van Paul van de Laar. Voor de gemeente Rotterdam onderzoekt hij de cultuurhistorie van gebieden in de stad die (her-)ontwikkeld worden: hoe is en was het sociaal-culturele leven in het gebied? Hoe heeft het gebied zich sociaal-cultureel, ruimtelijk en economisch ontwikkeld? En wat zijn de karakteristieken van het gebied nu?

Patricia van Ulzen is free-lance kunsthistorica en docente Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Zij promoveerde in 2007 op het proefschrift Dromen van een metropool, waarin de worsteling van Rotterdam met het imago van grote stad wordt beschreven.

Peter de Koning is historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, de site van de Centrale Discotheek Rotterdam. Zijn specialisme is de geschiedenis van pop- en wereldmuziek.