Terug naar programma

Rotterdam Lezing 2017, met prof. Liesbet van Zoonen

Mon 29 May 2017Inschrijven nieuwsbrief

Tijdens deze jaarlijkse lezing buigt een topwetenschapper van de EUR zich over een Rotterdams vraagstuk. Deze 15e Rotterdam Lezing staat geheel in het teken van de slimme stad. Rotterdam heeft diverse ‘smart city’ prijzen gewonnen, maar als je willekeurige voorbijgangers op de Coolsingel vraagt wat een ‘smart city’ is, zullen ze vaak het antwoord schuldig blijven. Dat is niet zo gek want de technologie en datastromen die een stad ‘smart’ of ‘slim’ maken zijn niet altijd herkenbaar. Ingewijden zien Wifi-kastjes, verkeerslussen en beveiligingscamera’s wel, maar netwerkkabels liggen onder de grond en datakoppeling vindt binnenskamers plaats. Geen wonder dat burgers, maar ook stadsbestuurders dus niet altijd goed weten wat er aan slimme ontwikkelingen gaande is. Toch is het cruciaal dat burgers en bestuurders betrokken zijn bij de slimme stad. Maar waarom willen we dat eigenlijk, en hoe kun je dat realiseren? En wanneer kun je tevreden zijn over de betrokkenheid van burgers en bestuurders bij de slimme stad?

Liesbet van Zoonen is hoogleraar Sociologie en decaan van de Erasmus Graduate School of Social Sciences en Geesteswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van Centre for BOLD Cities.

De opening van de Rotterdamlezing wordt verzorgd door wethouder Pex Langenberg en rector magnificus Huibert Pols.

Gratis entree | Alhoewel het niet meer mogelijk is om voor de Rotterdam Lezing 2017 te reserveren, raden we u aan gewoon te komen; de ervaring leert dat er in Arminius altijd nog een plekje is. Hopelijk tot vanavond!  

Deze Rotterdamlezing wordt vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam georganiseerd door Erasmus Magazine, Faculteit Sociale Wetenschappen en Studium Generale en wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds.