RKS/NRC debat #5
Aanvang: 20.00 uur Toegang: 3,50 Gratis met bon uit NRC Handelsblad Reserveren sterk aanbevolen: 010 433 35 34 (ma t/m vrij 11.00 – 17.00 u) of rks@rks.nl ATTENTIE! Voor wie wel wil maar er niet bij kan zijn vanavond: Dit debat is ook LIVE te volgen via de website: www.rotterdamstroomt.nl Serie: De stad als laboratorium Wethouders met een missie: De Ideale Stad.
Debat met o.a.: Mark van der Horst, de Amsterdamse wethouder van Verkeer, Vervoer en Infrastructuur Zeehaven en loco-burgemeester; Paul Frissen, hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg; Ronald Sorensen, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam. Moderator: Ruben Maes, free-lance journalist. Een bouwproject dat langer duurt dan verwacht; plannen die nooit worden uitgevoerd. In praktijk blijkt het besturen van een stad moeilijker dan verwacht. Vooral het gat tussen beleidsmakers en uitvoerders lijkt soms onoverbrugbaar.
In deze voorlopig laatste bijeenkomst van Wethouders met een Missie zal het bestuur van de grote steden onder de loep worden gelegd. De Amsterdamse wethouder Mark van der Horst denkt de kwaliteit van het bestuur te verhogen door het aantal politici te halveren. Automatisch zal volgens hem daarmee ook een kwart van de ambtenaren worden verminderd. Onder leiding van Ruben Maes gaat Van der Horst op zoek naar het ideale bestuur van de grote stad. Hij wordt daarbij bijgestaan door het publiek, bestuurskundigen en politici. Wat drijft jonge wethouders? Welke grootstedelijke vraagstukken zijn hen een doorn in het oog? Dat waren vragen die in de eerste aflevering van de debattenreeks Wethouders met een missie aan de orde kwamen. Vier nieuwe helden uit de lokale politiek gaven afgelopen september hun visie. Uit dit aftrapdebat zijn vijf onderwerpen gedestilleerd die aan bod komen in de komende afleveringen.
Steeds is bij een debat een van de jonge wethouders aanwezig. De debatten worden georganiseerd door NRC Handelsblad en de Rotterdamse Kunststichting en staan onder leiding van free lance journalist Ruben Maes. Samen met politici, beleidsmakers en mensen uit de praktijk gaat hij op zoek naar antwoorden op problemen als vertrekkende witte leerlingen, onverbeterlijke criminelen, maar ook bureaucratische spaghetti. Daarbij geldt de stad als een laboratorium waar maatschappelijke ontwikkelingen ineengrijpen en onder een vergrootglas liggen.