Terug naar programma

RKS/NRC debat #4

Tue 16 December 2008
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Aanvang: 20.00 uur Toegang: 3,50 Gratis met bon uit NRC Handelsblad Reserveren sterk aanbevolen: 010 433 35 34 (ma t/m vrij 11.00 – 17.00 u) of rks@rks.nl Serie: De stad als Laboratorium Wethouders met een Missie: Op de vlucht voor onderwijs Ditmaal staat centraal de voormalige Utrechtse wethouder van onderwijs: Ren? Verhulst. Hij zal de discussie aangaan met Sjoerd Karsten, Universitair hoofddocent Beleid en organisatie van het Onderwijs, UVA; dhr. drs. J. Gispen, voorzitter Christelijk Onderwijs, Utrecht en andere betrokkenen. Moderator: Ruben Maes, free lance journalist.

Steeds meer ouders brengen hun kinderen buiten de stadsgrenzen naar school. Op deze manier wordt voorkomen dat hun kind op een zwarte school komt te zitten. Wil je daar als wethouder wat aan doen en wat kan je daar eigenlijk aan doen?

In deze bijeenkomst van de reeks Wethouders met een missie gaat de voormalig Utrechtse wethouder voor Onderwijs, Rene Verhulst een pleidooi houden voor regionale afspraken over het spreiden van kinderen. Door samen met scholen in de grote stad en de omliggende gemeentes een convenant af te sluiten, wil hij proberen de ‘witte vlucht’ te stoppen. De vraag is alleen welke mogelijkheden je als gemeente hebt om te zorgen dat de afspraken worden nagekomen. En wat doe je als een paar scholen niet mee doen?

Onder leiding van Ruben Maes gaat voormalig wethouder Rene Verhulst in gesprek met specialisten en ervaringsdeskundigen over de noodzaak van de spreiding van leerlingen. De serie: Wethouders met een Missie Wat drijft jonge wethouders? Welke grootstedelijke vraagstukken zijn hen een doorn in het oog? Dat waren vragen die in de eerste aflevering van de debattenreeks Wethouders met een missie aan de orde kwamen. Vier nieuwe helden uit de lokale politiek gaven afgelopen september hun visie.

Uit dit aftrapdebat zijn vijf onderwerpen gedestilleerd die aan bod komen in de komende afleveringen. Steeds is bij een debat een van de jonge wethouders aanwezig. De debatten worden georganiseerd door NRC Handelsblad en de Rotterdamse Kunststichting en staan onder leiding van free lance journalist Ruben Maes.

Samen met politici, beleidsmakers en mensen uit de praktijk gaat hij op zoek naar antwoorden op problemen als vertrekkende witte leerlingen, onverbeterlijke criminelen, maar ook bureaucratische spaghetti. Daarbij geldt de stad als een laboratorium waar maatschappelijke ontwikkelingen ineengrijpen en onder een vergrootglas liggen. www.rks.nl