Terug naar programma

Reni Eddo-Lodge Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

Fri 4 October 2019Inschrijven nieuwsbrief


Op 4 oktober is de Britse journalist Reni Eddo-Lodge te gast in Boek & Meester. Ze vertelt over haar wereldwijde bestseller Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat.

Interviewer: Nancy Jouwe.

Reni Eddo-Lodge (1989) schreef in 2014 een blogpost waarin ze haar frustratie over het racisme in de Britse samenleving de vrije loop liet. De blogpost ging viraal. Eddo-Lodge werkte haar ideeën uit tot de veelbekroonde bestseller Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat. Haar podcast About Race with Reni Eddo-Lodgewerd door The Guardian verkozen tot een van beste podcasts van 2018. Zakentijdschrift Forbes plaatste haar dit jaar trots op de invloedrijke lijst ‘30 under 30 Europe’.

Racisme is ons probleem. Het gaat niet alleen om agressie, maar ook om subtiele vooroordelen die je overal tegenkomt. Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren? Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Racisme vind je in de politiek, op straat en in onze popcultuur. Het gaat lang niet alleen om de diepgewortelde angst voor massamigratie of een discussie over een zwarte James Bond. Discriminatie vind je ook terug bij welmenende, tolerante burgers. Om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons allemaal bewust van worden, zegt Reni Eddo-Lodge.

‘Dit geëngageerde, toegankelijke en compromisloze boek heeft het gesprek over ras en racisme in Groot-Brittannië op gang gebracht.’ The Guardian

‘Uitdagend (en zeer confronterend). Eddo-Lodge verplicht lezers om hun medeplichtigheid onder ogen te zien. Haar boek is een pleidooi voor actie.’ The Observer

Dit programma wordt georganiseerd door Boek en Meester.