Terug naar programma

Video | Raoul de Jong Jaguarman

ma 30 november 2020
20:00Inschrijven nieuwsbrief

 

Op maandag 30 november ontvangt Boek & Meester in een speciale livestreameditie schrijver Raoul de Jong. Hij gaat met Ernest van der Kwast in gesprek over zijn nieuwe boek Jaguarman.

Let op: Er is een beperkt aantal zaaltickets beschikbaar waarmee het gesprek in Arminius kan worden bijgewoond. Ook is er de mogelijkheid om ZOOM-tickets te bestellen; u krijgt dan de dag voor het programma van ons een mail toegestuurd met daarin de link naar de livestream die vanuit huis is te volgen.

Raoul de Jong (1984) schrijft voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs.

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Zijn krachten werden doorgegeven van vader op zoon. Raouls vader wil niets met deze krachten te maken hebben. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul zelf op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

Een schitterend verhaal. Met ferme stappen en een grote dosis moed treedt Raoul de Jong in de voetsporen van Anton de Kom en Albert Helman. Na lezing van Jaguarman weet je hoe het Suriname is vergaan, van de vroegste tijden tot nu.’ – Noraly Beyer