Terug naar programma

Video | Racisme in Nederland: hoe is het zo ver gekomen en hoe moeten we verder?

do 18 juni 2020Inschrijven nieuwsbrief

 

___

Duizenden mensen gingen de afgelopen weken de straat op om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. Een directe aanleiding was de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd, die om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. De moord op Floyd lijkt de laatste druppel te zijn in een emmer die al jaren overloopt.

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland vonden talloze betogingen plaats. 150 jaar na de afschaffing van de Nederlandse slavernij ervaren ook zwarte mensen in Nederland nog steeds de drukkende gevolgen van racisme en de uitwerkingen daarvan, zoals achterstand op de arbeidsmarkt, discriminatie in het onderwijs en politiegeweld.

Mensenrechtenactivist en oprichter van de stichting Nederland Wordt Beter, Jerry King Luther Afriyie zet in dit Actualiteitencollege uiteen hoe het zo ver is gekomen, op welke manier zwarte mensen in Nederland te maken hebben met racisme en wat witte mensen in Nederland kunnen doen. Samen met het publiek onderzoekt hij hoe we verder moeten.

Dit programma wordt gemodereerd door programmamaker Hasna El Maroudi. Na afloop van de lezing van Afriyie is er ruimte voor een gesprek en voor vragen uit het publiek, via Zoom en Facebook Live. Heeft u in aanloop van het event al een vraag? Vertel het ons via publiciteit@arminius.nu.

Over Jerry Afriyie
Jerry Afriyie is dichter, vader en mensenrechtenactivist. Hij is de oprichter van o.m. de stichting Nederland Wordt Beter en mede-initiator van de bewustwordingscampagne ‘Zwarte Piet is Racisme’. Samen met Pakhuis de Zwijger en documentairemaker Sunny Bergman startte hij de beweging Wit aan zet, gericht op de bewustwording van het bestaan van wit privilege in Nederland.

Let op: er zijn 30 kaarten beschikbaar voor het programma in de zaal. Daarnaast is het programma te volgen via Zoom en Facebook Live. Toegang voor de livestream is gratis en u heeft hier geen ticket voor nodig. Doneren is mogelijk. De opbrengsten van uw donatie gaan naar stichting Nederland Wordt Beter.