Terug naar programma

Quatro Concerti di Venezia 4: La Notte

Thu 20 September 2012
22:30Inschrijven nieuwsbrief

Na het optreden door Bernard Foccroulle in de Doelen (aanvang 20.15 uur) wordt u geheel in Venetiaanse sfeer met lampionnen en een tamboer begeleid naar Arminius, waar het nachtconcert ‘La Notte’ zal plaatsvinden. Als afsluiting van een dag vol spannende combinaties met orgel, vindt hier een nachtconcert plaats waarbij u kunt genieten van orgelmuziek geïnspireerd op de waterstad Venetië, onder het genot van een heerlijk glas Italiaanse wijn.

Aan bod komt het werk van Frans Liszt, die in 1838 in Venetië verbleef met de gravin Marie d’Agoult. Hij werkte daar aan de pianotranscripties van de Vijfde, Zesde en Zevende Symfonie van Beethoven. Jaren later, tijdens de jaarwisseling van 1882-83, was Liszt opnieuw in Venetië als gast van zijn schoonzoon Richard Wagner. Hij componeerde er het onheilspellende La lugubre gondola. Kort na zijn vertrek stierf Wagner onverwacht. ‘Als in een voorgevoel componeerde ik deze elegie in Venetië, zes weken voor Wagners dood’, schreef Liszt later. Als een memoriam voor zijn schoonzoon schreef hij nog R.W. – Venezia en Am Grabe Richard Wagners.

Naast deze twee grootse werken zal ook het Adagio van Albinoni aan bod komen. Tomaso Giovanni Albinoni (1671-1751) was een Venetiaans barokcomponist en violist en is vooral bekend vanwege het Adagio in g voor orgel en strijkers, dat door Remo Giazotto in 1958 werd gepubliceerd en een bewerking zou zijn van een fragment uit het tweede deel van een Sonate in g. Het nachtconcert belooft een waar spektakel te worden met prachtige werken van Liszt, Vivaldi en Albinoni.

Uitvoerenden:

Bert Mooiman (Piano en kistorgel)
Geert Bierling (Harmonium en kistorgel)
Willem de Vries (Bariton, in de rol van ‘Il Casanova’)
Simon Wierenga (Trompet)
Codarts Festival Players


Deze voorstelling is in het kader van RODA, Rotterdamse Orgeldagen 2012: Venezia! van 8 t/m 14 oktober.

Zaterdag 13 oktober 2012 | 22.30u – 23.45u | entree € 12 | tickets bestellen

RotterdamPas, CJP & 65 +pas € 10