Wie zorgt voor fair p(l)ay in de culturele sector?
Sinds een aantal jaar zijn er in de culturele sector verschillende codes om het werkveld inclusiever en eerlijker te maken. Hoe werken die in de praktijk? Hebben ze effect? En wie controleert of de codes ook echt gevolgen hebben? Daarover gaan creatieve makers en onderzoekers samen met het publiek deze avond in gesprek.
Studenten Media and Creative Industries (EUR) deden onder begeleiding van assistent-professor Yosha Wijngaarden de afgelopen tijd onderzoek naar alternatieven voor makers in de culturele sector. Wat haalden zij op? En hoe zit het in Rotterdam met fair p(l)ay? Onder anderen artdirector Cye Wong-Loi-Sing, Cultuur- en Filmregisseur Rasheida Adrianus, sociaal architect Rubiah Balsem en muzikant en oprichter van platform Ellae Rajae El Mouhandiz praten hier onder leiding van moderator Sanne Poot over door.
Dit is een programma van Ellae, Erasmus Universiteit Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten en Debatpodium Arminius.

Rubiah Balsem, oprichter van Studio Balsem en sociaal architect, richt zich op de cruciale rol van kunst en cultuur in het vormgeven van onze samenleving. Ze verkent nieuwe wegen in culturele dialogen om nieuwsgierigheid en samenwerking binnen het kunstecosysteem te stimuleren. In haar verschillende rollen, variërend van kwartiermaker en strategisch adviseur tot curator en voorzitter van besturen, begeleidt Rubiah culturele instellingen als Buro Stedelijk, OSCAM, Museum Cobra en Amsterdam Art. Op dit moment doet Rubiah onderzoek en werkt ze aan een boek over de toekomst van onderling verbonden kunstecosystemen als middel om systemische verandering teweeg te brengen.

Rasheida Adrianus is Cultuur- en Filmregisseur bij Cultuur Concreet. Ze zet zich in voor het versterken van de lokale cultuur. Met financiële ondersteuning, kennis en een krachtig netwerk helpt zij bewoners, makers, initiatiefnemers en organisaties bij het ontwikkelen, organiseren en behouden van een lokale culturele programmering die het gebied weerspiegelt én eigenaarschap stimuleert. Naast haar werkzaamheden bij Cultuur Concreet is Rasheida ook maker. Als schrijver, regisseur en content creator vertelt ze verhalen waarin vrouwen centraal staan, met een vleugje bovennatuurlijke elementen en een sterke verweving van populaire cultuur in multiculturele samenlevingen.

Cye Wong-Loi-Sing is creatief directeur van Brand New Guys. Na gewerkt te hebben als fotograaf, videomaker, regisseur en webdeveloper, denkt hij nu vooral mee over de strategie van opdrachtgevers om hun verhalen en impact te delen. Zijn organisatie is horizontaal georganiseerd en hij investeert veel tijd in de makers binnen zijn bedrijf.

Rajae El Mouhandiz is een Nederlands-Marokkaans-Algerijnse interdisciplinaire kunstenaar, producer en adviseur. Ze combineert muziek, theater en beeldende kunst met haar Maghrebijnse roots. Rajae richtte haar eigen label en later Kahina Productions en Ellae Foundation op. Ze was o.a. curator van de tentoonstelling Modest Fashion en is actief als adviseur binnen diverse cultuurorganen. Momenteel werkt ze aan projecten in Nederland, de VS en Noord-Afrika rond thema’s als belonging en vrouwelijk erfgoed.
Foto: Charlotte Apituley
Toelichting reductie
Een programma organiseren kost veel geld, daarom vragen we je een ticket met normaal tarief te kopen, zo kunnen we meer programma’s realiseren. Mocht een goedkoper kaartje voor jou het mogelijk maken dat je het evenement wèl kunt bezoeken, kies dan het kaartje met reductie.