Terug naar programma

Wat is er mis met de democratie? – Kristof Calvo, Renske Leijten en Sandra Palmen

do 20 juni 2024
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Hans Kennepohl
Meer informatie


 

De laatste tijd lijkt er sprake van een toenemend wantrouwen van de burger naar de overheid. Nieuwe partijen groeien snel om soms ook weer snel uit de gratie te raken. Het wantrouwen groeit ook andersom, getuige onder meer het toeslagenschandaal. Daarnaast maken de permanentie van online nieuws en sociale media dat politiek vaker lijkt te gaan om incidenten en persoonlijke schandalen. De Belgische politicus Kristof Calvo noemt dit een aspect van de ‘spektakelparticratie’. Werken de spelregels van de politiek nog wel? Calvo publiceerde hierover Staat van vertrouwen. Een andere hoofdvraag van dit boek is waarom de progressieve politiek er zo slecht voor staat.

Calvo maakte de Belgische, maar ook Nederlandse politiek van dichtbij intensief mee en heeft de voor Nederland interessante blik van een betrokken buitenstaander. Hij gaat over bovenstaande onderwerpen in gesprek met Renske Leijten en Sandra Palmen. Ook zal worden ingegaan op de maatregelen van het nieuwe kabinet om de democratie te versterken. Gespreksleiding: Francisco van Jole. Boekhandel vanGennep is aanwezig met een boekentafel.

Kristof Calvo was federaal volksvertegenwoordiger en het jongste verkozen parlementslid ooit in België. Daarna was hij fractieleider in de Kamer voor Ecolo-Groen. Eerder schreef hij F*ck de zijlijn (2015) en Leve Politiek (2018). Recent was hij verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks en dit jaar  nam hij afscheid van de federale politiek.

Renske Leijten was jarenlang Kamerlid voor de SP en werd samen met Pieter Omtzigt landelijk bekend toen zij opkwam voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Ze publiceerde Leuker kunnen we het niet maken, over de persoonlijke kant van het grootste politieke schandaal in de recente Nederlandse geschiedenis en de cruciale rol hierin van advocaat Eva González Pérez.

Sandra Palmen is lid van de Tweede Kamerfractie van NSC. Zij was strategisch adviseur bij de Rijksoverheid en raadsheer-plaatsvervanger bij de Centrale Raad van Beroep. Palmen werd bekend als auteur van het advies ‘memo-Palmen’ in de toeslagenschandaal, waarin zij onrecht al vroeg signaleerde.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.