Terug naar programma

Wat is er mis met de democratie? – Kristof Calvo, Renske Leijten, Sandra Palmen en Tim Versnel

do 20 juni 2024
20:00

entree
15,00 (7,50 minima )

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

De laatste tijd lijkt er sprake van een toenemend wantrouwen van de burger naar de overheid. Nieuwe partijen groeien snel om soms ook weer snel uit de gratie te raken. Het wantrouwen groeit ook andersom, getuige onder meer de toeslagenaffaire. Daarnaast maken de permanentie van online nieuws en sociale media dat politiek vaker lijkt te gaan om incidenten en persoonlijke schandalen. De Belgische politicus Kristof Calvo noemt dit een aspect van de ‘spektakelparticratie’. Werken de spelregels van de politiek nog wel? Calvo publiceerde hierover Staat van vertrouwen. Hij maakte de Belgische, maar ook Nederlandse politiek van dichtbij intensief mee en heeft de voor Nederland interessante blik van een betrokken buitenstaander. Hij gaat in gesprek met Renske Leijten, Sandra Palmen en Tim Versnel. Gespreksleiding: Francisco van Jole. Boekhandel vanGennep is aanwezig met een boekentafel.

Kristof Calvo was federaal volksvertegenwoordiger en het jongste verkozen parlementslid ooit in België. Daarna was hij jarenlang fractieleider in de Kamer voor Ecolo-Groen. Eerder schreef hij F*ck de zijlijn (2015) en Leve Politiek (2018). Recent was hij verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks en dit jaar  nam hij afscheid van de federale politiek.

Renske Leijten was jarenlang Kamerlid voor de SP en werd samen met Pieter Omtzigt landelijk bekend toen zij opkwam voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Ze publiceert binnenkort Leuker kunnen we het niet maken, over de persoonlijke kant van het grootste politieke schandaal in de recente Nederlandse geschiedenis en de cruciale rol hierin van advocaat Eva González Pérez.

Sandra Palmen is lid van de Tweede Kamerfractie van NSC. Zij was strategisch adviseur bij de Rijksoverheid en raadsheer-plaatsvervanger bij de Centrale Raad van Beroep. Palmen werd bekend als auteur van het advies ‘memo-Palmen’ in de toeslagenaffaire, waarin zij onrecht al vroeg signaleerde.

Tim Versnel is namens de VVD wethouder in Rotterdam. Hij is verantwoordelijk voor de onderwerpen Werk & Inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en EU-arbeidsmigranten. Samen met Klaas Dijkhoff schreef hij Alles komt goed, een weergave van hun gesprekken over politiek.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.