Terug naar programma

Nacht van de Zingeving

vr 10 oktober 2025
20:00

entree
30,00 / 20,00 met reductie

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Wat geeft het leven zin? De Nacht van de Zingeving laat de vele kanten van een zinvol leven zien: van hedendaags christendom tot Griekse levenskunst, van interviews met inspirerende mensen en ontwerpers van nieuwe rituelen. Met mooie boeken op de boekentafel van boekhandel vanGennep. Koop alvast een kaartje, het volledige programma komt nog, houd daarvoor deze website in de gaten.

 

Stine Jensen interviewt
Voor omroep Human interviewt Stine Jensen bijzondere mensen over zingeving in hun leven. De namen worden later bekend gemaakt.

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Ze schreef diverse boeken, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, liegen, liefde tussen Turken en Europeanen, Scandinavië, opvoeden, emoties en identiteit.

Opnieuw geloven – Claartje Kruijff
Veel mensen zijn losgeraakt van religie, maar herkennen zich wel in de uitspraak: ‘ik geloof niet in God, maar ik mis hem wel’. Of ze zeggen dat ze niet gelovig zijn, maar wel spiritueel. En dat ze wel willen geloven, maar het gewoonweg niet kunnen. Voor Claartje Kruijff is dit verlangen het beginpunt voor een nieuw gesprek over God. In haar nieuwe boek Een God die in mij gelooft deelt ze herkenbare en intieme verhalen van haarzelf en de mensen die ze ontmoet. Ze biedt tegendraadse en bevrijdende perspectieven op wat geloven anno nu kan zijn.

‘Klonken er maar meer stemmen als die van Claartje Kruijff: Intelligent, oprecht en hedendaags.’ **** in Trouw.

Claartje Kruijff was in een vorig leven organisatiepsycholoog in de Londense City en is nu theoloog en predikant in de Geertekerk in Utrecht. Eerder verscheen van haar Leegte achter de dingen en Stevig staan in een kwetsbare wereld. In 2018 werd ze uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.

Idealen – Fokke Obbema
In zijn nieuwe boek Idealen interviewt Fokke Obbema mensen die het aandurven een betere wereld na te streven. Obbema laat zien hoe idealen in ons leven komen, ons kunnen veranderen en verrijken. Maar ook hoe ze weerstanden oproepen en een prijs vergen. Dit boek bundelt veertig gesprekken met mensen die het aandurven een betere wereld na te streven. Hun idealen bestrijken een zeer breed palet: van de strijd tegen dierenleed via de verdediging van de rechtsstaat tot ethische AI, van hulp aan kansarme jongeren via de verdediging van kleine talen tot de klimaatstrijd. Gemeenschappelijk is de inzet voor een hoger doel dan het eigenbelang. Wat drijft hen, hoe gaan ze met weerstand om en wat maakt dat ze het volhouden? Dit boek biedt hoop, inspiratie en handvatten om zélf in actie te komen.

Fokke Obbema is auteur en journalist bij Volkskrant. Na een levensbedreigende ervaring gooide hij het roer radicaal om en interviewde hij in de afgelopen jaren honderden mensen over zingeving. Hij publiceerde daarover meerdere boeken, waaronder De zin van het leven. Foto: Fjodor Buis.

Wat we van dieren kunnen leren: de oorsprong van zingeving Rens Bod
In zijn boek Waarom ben ik hier? Een kleine wereldgeschiedenis van zingeving laat Rens Bod zien dat mensen op heel veel verschillende manieren zin kunnen geven aan hun leven.

Maar wat gebeurt er als we de stap van mensen naar (andere) dieren maken? Doen dieren ook aan zingeving? Kunnen we iets van hen leren? In zijn nieuwe boek Het unieke dier (verschijnt september 2025) onderzoekt Bod welk diergedrag we kunnen interpreteren als zingeving. Vanuit observaties van sociaal gedrag, rituelen, spel, zorg en stilte bij diverse diersoorten – waaronder bonobo’s, olifanten en walvissen – ontvouwt zich een alternatieve benadering van zin en betekenis. Dieren tonen dat zingeving niet alleen voortkomt uit zelfreflectie, maar ook gevonden kan worden in verbondenheid, stilte, ritme en aandacht. In hun gedrag spiegelen zij onze vormen van leven voor die voorbij woorden reiken. Eenvoud, aanwezigheid en zorgzaamheid kunnen gezien worden als fundamenten van zinvol leven.

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder De vergeten wetenschappen, dat meermalen is bekroond en in zeven talen is vertaald en Een wereld vol patronen, dat werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Toelichting reductie
Een programma organiseren kost veel geld, daarom vragen we je een ticket met normaal tarief te kopen, zo kunnen we meer programma’s realiseren. Mocht een goedkoper kaartje voor jou het mogelijk maken dat je het evenement wèl kunt bezoeken, kies dan het kaartje met reductie.

De Nacht van de Zingeving wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond, de Remonstranten Rotterdam en Arminius.