Terug naar programma

Michelle van Tongerloo

wo 23 april 2025
20:00

entree
20 / 10 met reductie

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Dit programma is uitverkocht, er is geen wachtlijst. Via Ticketswap komen er vaak nog kaarten beschikbaar.

Een dakloze, borstvoedende moeder die de opvang niet in kan en een patiënt die bijna overlijdt aan een makkelijk te verhelpen aandoening: straatarts Michelle van Tongerloo komt dit regelmatig tegen tijdens haar werk in Rotterdam.

De schrijnende gevallen op haar spreekuur zijn een spiegel van een land waarin bestaanszekerheid steeds minder vanzelfsprekend is. Zorg is een verdienmodel geworden, is Michelles confronterende diagnose, en het helpen van mensen steeds ingewikkelder. Ze presenteert deze avond haar boek Komt een land bij de dokter, Nederland door de ogen van een straatarts.

Michelle laat zien dat we niet langer op de overheid moeten wachten, maar zelf in actie moeten komen. Na deze avond weet je wat jij kunt doen! Namen van andere sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Dit is een programma van Debatpodium Arminius en De Correspondent.

 

Toelichting reductie
Een programma organiseren kost veel geld, daarom vragen we je een ticket met normaal tarief te kopen, zo kunnen we meer programma’s realiseren. Mocht een goedkoper kaartje voor jou het mogelijk maken dat je het evenement wèl kunt bezoeken, kies dan het kaartje met reductie.

Michelle van Tongerloo werkt als huisarts in Rotterdam-Zuid en als straatarts in de Pauluskerk. Voor De Correspondent, LINDA en Medisch Contact schrijft ze over de zorg, overheid en samenleving.

Denise Harleman strijdt voor een samenleving waarin ieder mens een waardig bestaan kan opbouwen. Met Collectief Kapitaal ondergraaft ze systemen die ongelijkheid normaliseren en ontwikkelt ze radicale alternatieven waarin waardigheid, vertrouwen, gemeenschap en solidariteit centraal staan. Haar werk vertrekt vanuit het inzicht dat ongelijkheid niet enkel een kwestie is van geld of toegang, maar geworteld is in ideeën en culturele patronen die bepalen wie als waardevol wordt gezien – en wie niet; het is precies die onderliggende logica die zij bevraagt en doorbreekt.

Marianne de Koning is oprichter van de Verbindingskamer. De Verbindingskamer versterkt de stem en betrokkenheid van bewoners in kwetsbare wijken door huis-aan-huis contact en zorgt daarmee voor het zichtbaar maken en ontwikkelen van talenten en het activeren van gemeenschapszin.

Directeur van Team Toekomst Mirjam van Rijn zet zich in Rotterdam iedere dag in om kinderen die niet kansengelijk opgroeien te voorzien van een vangnet in hun eigen buurt. Zodat ook zij zich kunnen ontwikkelen tot evenwichtige en gelukkige volwassenen. Team Toekomst heeft krachtig netwerk opgebouwd waarbinnen ieder kind gezien wordt. Met hun eigen maatwerktrajecten ondersteunt Team Toekomst langdurig kinderen (en het gezin daaromheen) die anders buiten de boot dreigen te vallen.

Maria Wijnmalen is hulpverlener bij Het UitwijkTeam. Dit team ondersteunt hulpverleners met raad en daad wanneer hun cliënten vastlopen in het systeem. Denken en handelen in oplossingen, eenvoudig en zonder administratieve rompslomp – daar draait het bij Het UitwijkTeam om. Zo zorgen ze voor stabiliteit in crisissituaties en geven ze de ander het gevoel niet alleen te staan.