Terug naar programma

Leven op de pof?

vr 28 juni 2024
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

We worden steeds ouder en krijgen langer AOW, op medische gebied kan er steeds meer en het  klimaatbeleid wordt steeds duurder, ook bijvoorbeeld door het verhogen van de dijken. Dit zijn belangrijkste redenen waardoor de overheidsfinanciën momenteel de pan uitrijzen.

Een speciale ‘Studiegroep Begrotingsruimte’ stelt dat dit niet langer houdbaar is: er moet jaarlijks 17 miljard gevonden worden, hetzij bezuinigen, hetzij hogere belastingen. Het is de vraag of het kabinet dit op zal volgen, het vorige kabinet sloeg het advies van de Studiegroep destijds in de wind.

Kosten dreigen op de toekomst te worden afgewenteld, wat dan zal leiden tot zware belastingen. Wat zijn verantwoorde uitgaven en wanneer zijn de risico’s te groot? En hoe maak je als politieke partij jouw kiezers enthousiast voor jouw standpunten zonder te ver te gaan? Barbara Baarsma en Gijs van der Vlugt geven hun visie, waarna kamerleden Agnes Joseph (NSC) en Senna Maatoug (GL) met elkaar in gesprek gaan en met het publiek. Gespreksleiding: Esther van Rijswijk.

Barbara Baarsma is hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam, voorzitter van de Bankraad van De Nederlandse Bank en lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.

Gijs van der Vlugt is directeur Algemene Financiële en Economische Politiek (AFEP) bij het ministerie van Financiën en lid van Studiegroep Begrotingsruimte. Het AFEP adviseert gevraagd en ongevraagd, over het belastingstelsel tot het onderwijs en van begrotingsbeleid tot klimaatbeleid.

Agnes Joseph is Tweede Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract. Ze werkte als actuaris (verzekeringswiskundige) bij Achmea Pensioenservices en was onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens bestuurder bij Pensioenfonds DNB.

Senna Maatoug is Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Maatougs portefeuille is sociale zaken, werkgelegenheid, pensioen, AOW, integratie en kinderopvang. Ze is lid van de vaste commissies voor Financiën, Rijksuitgaven en Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Dit programma is onderdeel van het Economie festival. Er zijn losse tickets en passe-partouts verkrijgbaar.

Economie Festival

Economie kom je overal tegen. Als consument, als spaarder, als werknemer, zzp’er of werkzoekende, als huurder of huizenkoper tot en met jouw pensioen. Maar ook verkiezingen gaan voor een groot deel over economie. Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.
.
Met:

  • films over kunst, communisme, Tom Cruise en idealisme, ingeleid door experts waaronder Sandra Phlippen.
  • de Bonusavond, een avondvullende show met de minister van Financiën, cabaretier Katinka Polderman, Mathijs Bouman en de jeukwoorden van Japke-d. Bouma in Arminius.
  • een muziekshow over geld van Joris Lutz.
  • debatten over extreme inflatie, de financiering van de verkiezingsbeloften met o.a. Barbara Baarsma,  en over de groei van Nederland naar 20 miljoen inwoners met onder meer Hein de Haas.
  • de KVS Jaarlezing met Marike Stellinga over wie het klimaat zal gaan betalen.
  • de Debatdate: spreek iemand met wie je van mening verschilt.

Bekijk hier het volledige programma en koop je festivaltickets of passe-partout.