Terug naar programma

Hoe ziet het nieuwe Nederlanderschap, van na de komma, eruit?

vr 20 december 2024
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

“Achter het slavernijverleden staat geen punt, maar een komma.” Die woorden sprak premier Mark Rutte inmiddels alweer twee jaar geleden toen hij excuses aanbood voor het koloniale en slavernijverleden van Nederland. Om ermee te zeggen: na de excuses is meer nodig om als maatschappij tot heling te komen. Want de samenleving, zoals deze er vandaag de dag uitziet, de systemen die we als maatschappij met elkaar hebben opgebouwd, en de onderliggende dynamieken – denk aan racisme en discriminatie – zijn een voortvloeisel van die periodes. Om echt tot vooruitgang te komen is het nodig dat we – gewapend met de lessen van het koloniale verleden – met elkaar in gesprek gaan over het bouwen aan een inclusieve samenleving, overal. In het onderwijs, de gezondheidszorg, op de werkvloer, in de media, in het openbaar bestuur, you name it.

In de nieuwe talkshow History Matters Today doen we exact dat. Onder leiding van journalist en programmamaker Hasna El Maroudi worden experts bevraagd, wordt kennis uitgediept, maar bovenal wordt het publiek uitgedaagd om deel te nemen aan het gesprek want de samenleving, dat ben jij.

In de eerste aflevering zijn te gast Jerry Afriyie, dichter, mensenrechtenactivist, oprichter van de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme en stichting Nederland wordt beter, Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) en Tina Rahimy, politiek-filosoof, onderzoeker en schrijver. Met hen gaan we het hebben over wat het nieuwe Nederlanderschap – van na de komma – inhoudt. Welke in- en uitsluitingsmechanismen bestaan er en wat heb je nodig om je ergens echt thuis te voelen? Kortom: hoe werkt representatie en kan representatie effectief worden ingezet?

Wil je meepraten? Kom ook, en laat jouw stem horen.

Dit is een programma van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.

Tina Rahimy is politiek filosoof, onderzoeker, schrijver en trainer. Haar promotieonderzoek, Politics of Flight, richtte zich voornamelijk op politieke processen en mechanismen van uitsluiting. Haar werk is gebaseerd op de interactie tussen persoonlijke en collectieve verhalen en professionaliteit. Als schrijfster deelt ze verhalen die niet alleen intellectuele experimenten zijn, maar die de lezer ook in contact brengen met levensverhalen van mensen die vaak vergeten worden. Haar roman The Orphans verscheen dit jaar.

Rabin S. Baldewsingh is de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij was eerder wethouder in Den Haag. Als wethouder heeft hij diverse beleidsterreinen in zijn portefeuille gehad, zoals sociale zaken en werkgelegenheid, wijkaanpak, sport, stadsbeheer en milieubeleid, volksgezondheid, inburgering en integratie, personeel en organisatie en burgerzaken.

Foto: cottonvisuals

 

Jerry Afriyie is dichter en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie. Hij is medeoprichter van de stichtingen Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. Daarnaast is Jerry mede-initiatiefnemer van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en de Nationale Dag van Empathie op 3 mei. Met Nederland Wordt Beter geeft hij het hele jaar door gastlessen en gaat hij in gesprek met verschillende groepen, organisaties en instellingen in het hele land over racisme en de gezamenlijke toekomst.