Het Nut van de Rotterdamse Haven: een toekomstvisie, vanuit historisch perspectief
ma 10 februari 2025
17:30
entree
Gratis (wel aanmelden)
Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief
Sinds de doorgraving van de Hoek van Holland 150 jaar geleden heeft de Rotterdamse haven zich gericht op het goederenverkeer met Duitsland en de optimalisering van het logistieke transitiemodel.
Fossiele brandstoffen eisten hierin een hoofdrol op: eerst kolen en na de Tweede Wereldoorlog olie en petrochemie. En de vraag is nu wat gaat een energietransitie gebaseerd op waterstof als logische opvolger voor fossiele brandstoffen betekenen voor de toekomst van de Rotterdamse haven? Het Rotterdamse Havenbedrijf loopt in Europa voorop als voortrekker van vergroening van de haven. Maar denkt Rotterdam niet te veel in technisch-logistieke en infrastructurele oplossingen, gebaseerd op een havenvisie waarin de primaire functie van de haven als doorvoerplaats wordt gezien. Hebben we niet ook behoefte aan creatievere – sommigen spreken van fantasierijke – perspectieven dan puur technische? Misschien is een smart port van de toekomst wel een small port.
Conny Janssen Danst | Another Moment Ago
Hoe we tijd ervaren, hangt af van het moment en waar we ons bevinden. Another moment ago duikt in onze beleving van tijd. Is tijd iets persoonlijks, een collectief gevoel, of bepaalt ons bewustzijn het ritme? Reizen we in onze gedachten naar de toekomst of blijven we in het verleden dwalen? Marta en Kim, de choreografen nemen je mee in een beleving van vertragen, versnellen, in- en uitzoomen, om zo momenten in tijd te vangen.
Programma Nutslezing 2025
17.00 uur – Inloop
17.30 uur – Start lezing
18.30 uur – Conny Janssen Danst | Another Moment Ago
18.50 uur – Feestelijke borrel met hapjes
Deze lezing is georganiseerd door het Departement Rotterdam van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, zie ook www.nutslezing.nl
Prof.Dr. Paul van de Laar
Paul van de Laar is sinds1998 bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis (Jurriaanse Leerstoel Geschiedenis van Rotterdam) aan de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC). Sinds 2020 is hij tevens afdelingshoofd geschiedenis van deze faculteit. Van 2013 tot 2020 was hij directeur van Museum Rotterdam. Hij promoveerde in 1991 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn promotie werkte hij als onderzoekssecretaris bij de Stichting Coördinatie Maritiem Onderzoek en raakte zo betrokken bij de discussie over de toekomst van de Rotterdamse haven. Via deze rol werd hem in 1993 gevraagd mee te schrijven aan een nieuwe stadsgeschiedenis van Rotterdam, met daarin veel aandacht voor de geschiedenis van de Rotterdamse haven.
Hij heeft over tal van onderwerpen over de geschiedenis van Rotterdam gepubliceerd. In zijn academische en publiekspublicaties toont hij altijd een grote belangstelling voor actuele vraagstukken vanuit een interdisciplinair perspectief. In 2023 publiceerde hij, samen met Peter Scholten, De Echte Rotterdammer komt van buiten. Rotterdam migratiestad 1600-2022. Momenteel houdt hij zich bezig met de vraag: wat kunnen we van de geschiedenis van de Rotterdamse haven leren voor de toekomst? Hierover gaat de nutslezing 2025.