Terug naar programma

Economie Festival: Het inflatiespook met Marco Hoeberec

vr 28 juni 2024
17:00

entree
€ 15,- reductie € 7,50

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Inflatie is een vreemd iets, een soort onzichtbare kracht, die ervoor zorgt dat jouw geld alsmaar minder waard wordt. Verhogen winkels hun prijzen waardoor mensen hogere lonen eisen, waarop winkels hun prijzen weer verhogen en is inflatie dus een spiraal? Of zet de overheid de geldpers wat extra aan, waardoor geld minder waard wordt? En wat gebeurde er in de afgelopen jaren, toen de inflatie explodeerde en volgens sommigen sprake was van een ‘graaiflatie’?

Veel economen zijn van mening dat een lichte inflatie goed is voor de economie en de maatschappij. De Nederlandsche Bank (DNB) streeft daarom een inflatie van 2% na. Marco Hoeberichts van De Nederlandsche Bank zal uitleggen hoe inflatie ontstaat, hoe DNB hiermee omgaat en uw vragen beantwoorden. Daarna zal FNV-onderzoeker Vera Vrijmoeth ingaan op het gedrag van bedrijven: verhogen deze hun prijzen teveel en is daar wat tegen te doen? De ombudsman van Rotterdam Marianne van den Anker bespreekt de gevolgen van inflatie: worden sommige mensen onevenredig getroffen? Moet er ander beleid komen? Gespreksleiding: Marianne Vorthoren.

 • Marco Hoeberichts

  is senior-econoom bij De Nederlandsche Bank. Hij is gespecialiseerd in makro-analyse, met name in inflatie en loonontwikkeling.

 • Marianne van den Anker

  is ombudsman van Rotterdam. Als organisatieadviseur, criminoloog en onderzoeker werkte ze voor verschillende organisaties, waaronder de politie.  Later was ze wethouder Veiligheid, Gezondheid en Emancipatie in Rotterdam. Op NPO Radio 1 presenteerde zij vele jaren programma’s als 1 op straat en Kwesties, het live debatprogramma van de NTR.

 • Vera Vrijmoeth

  is onderzoeker bij FNV. Zij doet onderzoek naar thema’s als inflatie, scheefgroei tussen lonen en winsten, inkomens- en vermogensongelijkheid en democratisering van de economie.

 

Dit programma is onderdeel van het Economie festival. Er zijn losse tickets en passe-partouts verkrijgbaar.

Economie Festival

Economie kom je overal tegen. Als consument, als spaarder, als werknemer, zzp’er of werkzoekende, als huurder of huizenkoper tot en met jouw pensioen. Maar ook verkiezingen gaan voor een groot deel over economie. Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.
.
Met:

 • films over kunst, communisme, Tom Cruise en idealisme, ingeleid door experts waaronder Sandra Phlippen.
 • de Bonusavond, een avondvullende show met de minister van Financiën, cabaretier Katinka Polderman, Mathijs Bouman en de jeukwoorden van Japke-d. Bouma in Arminius.
 • een muziekshow over geld van Joris Lutz
 • debatten over extreme inflatie, de financiering van de verkiezingsbeloften met o.a. Barbara Baarsma,  en over de groei van Nederland naar 20 miljoen inwoners met Hein de Haas
 • de KVS Jaarlezing met Marike Stellinga over wie het klimaat zal gaan betalen
 • de Debatdate: spreek iemand met wie je van mening verschilt

Bekijk hier het volledige programma en koop je festivaltickets of passe-partout.