Terug naar programma

Groene voornemens

wo 22 januari 2025
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Wat zijn de ‘Groene voornemens’ van Rotterdammers? Dit jaar wip je eindelijk die tegels, adopteer je een plant (en hou je ‘m in leven), of zet je je in voor de wijktuin. Tijdens dit programma kan je je voornemens uitspreken en word je uitgedaagd om na te denken over wat tuinen precies zijn en als functie hebben. Hoe kijken we hier in Rotterdam door de geschiedenis heen naar tuinen? Wat hebben inheemse planten voor meerwaarde? Zijn ‘exoten’ echt niet welkom? En hoe dekoloniseer je een tuin?

Daarover gaan we in Arminius in gesprek met onder anderen Mara de Pater van Drift, stadsdokter Rini Biemans en kunstenaar Yoeri Guépin onder leiding van moderator Dore van Duivenbode.

Dit is een programma van Nieuwe Instituut en Debatpodium Arminius en onderdeel van de evenementenreeks rond de tentoonstelling Tuinen van de toekomst. Te zien in het Nieuwe Instituut van 16 november tot 13 april 2025.  

Mara de Pater werkt als actie-onderzoeker en PhD kandidaat bij DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions) aan transitie in biodiversiteit en landschappen en richt zich vooral op de vraag: hoe kan je verschillende perspectieven op de toekomst van natuur op een transformatieve manier inzetten?  En kijkt hierbinnen vooral naar samenwerkingen tussen actoren met verschillende perspectieven. Ze onderzoekt dit vraagstuk samen met andere onderzoekers en mensen uit de praktijk.
Foto: Gaby Jongenelen Fotografie

Marjolein Moeijes is directeur van de Voedseltuin & initiatiefnemer van de campagne Nationaal Park Rotterdam. Plekken zoals de voedseltuin zijn volgens haar het antwoord op vele problemen die spelen in de stad. ‘Door op een duurzame manier voedsel te verbouwen herstellen we onze relatie met de natuur, met elkaar én met onszelf. Daar bovenop maken we gezond voedsel toegankelijk voor iedereen.’

Rini Biemans (1960) is afgestudeerd als arts, een aantal jaren als arts gewerkt, vervolgens een praktijk als kunstenaar opgebouwd en sinds 1997 als sociale ondernemer gestart. In 2003 heeft hij samen met Karin Keijzer Creatief Beheer opgericht en hun huidige praktijk ontwikkeld. Stadsgeneeskunde; een open source development voor een gezonde publieke ruimte in de stad voor mens, plant en dier.

Nadia Troeman is programmamanager bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Ze heeft een achtergrond in grafisch en tentoonstellingsontwerp en maakt Garden Futures. Een tentoonstelling in samenwerking met Vitra Design Museum over de geschiedenis en toekomst van de moderne tuin. Met voorbeelden van gemeenschapstuinen, verticale bossen en stadsboerderijen en tuinen van ontwerpers en kunstenaars als Roberto Burle Marx, Jamaica Kincaid, Mien Ruys en Derek Jarman.

 

Rozemarijn de Kwaasteniet is namens de Provincie Zuid-Holland aanwezig. Ze werkt voor een hulpprogramma dat maatschappelijke organisaties helpt bij het verduurzamen van hun gebouwen. Specifiek helpt Rozemarijn religieuze instellingen en vrijwilligersorganisaties bij verduurzaming. Voor meer informatie over de hulp van de provincie zie de website.