Terug naar programma

En Nu Wij?! Live-opname met tweede generatie Rotterdammers aan het woord

di 23 april 2024
19:00Inschrijven nieuwsbrief

Rotterdam is in verschillende opzichten een havenstad, natuurlijk als de daadwerkelijk grootste haven van Europa, maar ook al jaren een veilige haven voor mensen die vanuit heel de wereld hier hun plek hebben gevonden. Ze kwamen hier naartoe voor een betere toekomst voor zichzelf en de kinderen, ‘gelukszoekers’ zonder dat ze zo werden genoemd.

Deze eerste generatie Italianen, Marokkanen, Surinamers, Chinezen en nog veel meer nieuwe Rotterdammers, maken al decennia deel uit van de samenleving en hebben er mede voor gezorgd dat de Maasstad, de bruisende stad is waar de inwoners trots op zijn. Maar hoe zit het met hun kinderen? Wat hebben zij toegevoegd? En moet dat? Die vragen en nog veel meer worden beantwoord in de podcastserie En Nu Wij?! 

De titel met een uitroepteken en vraagteken is heel bewust gekozen vertelt initiatiefnemer van de reeks, tweede generatie Rotterdammer Sherill Samson. Het vraagteken is er voor de vraag of deze tweede generatie iets bijzonders moet doen? Het uitroepteken maakt duidelijk dat deze generatie zich laat horen! Ze zijn trots op hun roots en op hun stad Rotterdam. 

Iedere aflevering staan twee verschillende tweede generatie Rotterdammers centraal. Zij vertellen over hun jeugd, hun obstakels en over de druk die ook zij voelden. Onder meer mediaprofessional Daniela Silvestri en raadslid Serkan Soytekin zijn te gast tijdens bij deze opnames.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Sherill Samson is presentator, programmamaker en tweede generatie Rotterdammer. “Mijn ouders komen uit Suriname, ze zochten, een betere toekomst voor zichzelf en de kinderen. Ik ben volledig vrij gelaten door mijn ouders, ze hebben nooit wat van mij geëist, nooit iets opgelegd, maar toch voelde ik een onbewuste druk dat ik moest slagen, omdat mijn ouders uit een ander land kwamen. Ik heb dit gevoel regelmatig gedeeld met anderen met roots elders en het blijkt dat we dit met elkaar gemeen hebben, maar wat nog meer?”

Daniela Silvestri is mediaprofessional. “Er is altijd te weinig oog geweest voor ons, voor wat wij toevoegen aan de maatschappij en de issues waar we mee te maken hebben en hebben gehad. Mijn stem doet er ook toe, en mijn identiteit verdient erkenning.”

Serkan Soytekin is gemeenteraadslid in Rotterdam en fractievoorzitter van DENK Rotterdam. “Veel Rotterdammers met een migratieachtergrond hebben in het verleden te maken met dezelfde uitdagingen. Denk aan kansenongelijkheid of onbewust racisme. Ondanks die uitdagingen zien we, ook via verschillende onderzoeken, dat die groep steeds succesvoller wordt. Is dat doorzettingsvermogen, een kwestie van geluk of worden die problemen overschat? Erg benieuwd naar ervaringen van deze groep.”
Foto: Jan van der Ploeg