Terug naar programma

Economie in tijden van populisme en oorlog

wo 18 september 2024
20:00

entree
10.00/4.00

Koop kaarten

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Terwijl de samenleving steeds verder gepolariseerd raakt en de politiek een ruk naar rechts heeft genomen, is de huizencrisis en het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft nog onverminderd groot. Tegelijkertijd investeert Europa fors in defensie vanwege de oorlog in Oekraïne. De vraagstukken zijn zo groot dat het nog altijd niet gelukt is om een nieuw kabinet te vormen. Wat zien we hiervan terug in de Miljoenennota? Wat kunnen we in politiek lastige tijden verwachten van de overheidsfinanciën?

Tijdens Het Miljoenennota Gesprek – Economie in tijden van populisme en oorlog gaan we in gesprek over deze en andere actuele economische kwesties met onder meer Jasper Lukkezen (UU) over de vraag wat een oorlogseconomie is en of we daarop afstevenen; Matthijs Korevaar (EUR) over de huizencrisis en Godfried Engbersen (EUR) en Anna Dijkman (FD) over de Miljoenennota en de economische actualiteit. De avond wordt gemodereerd door Robert Dur (EUR).

Het Miljoenennota Gesprek is een jaarlijks evenement georganiseerd door economenvereniging KVS, Studium Generale van de Erasmus Universiteit en Debatpodium Arminius.

Ticketinfo
Een programma kost veel geld: organisatie, productie, sprekers, marketing en nog veel meer. Daarom vragen wij iedereen een ticket met normaal tarief te kopen. Mocht een goedkoper kaartje voor jou het verschil maken en ervoor zorgen dat je het evenement kunt bezoeken, kies dan het kaartje met reductie

Columnist en journalist Anna Dijkman publiceert in het FD. Eerder was zij hoofdredacteur van het ING Economisch Bureau en richtte ze mede weblog DasKapital.nl op. Ze maakt daarnaast de podcast Toegevoegde Waarde waarin ze op zoek gaat  naar de verhalen achter de economie.
Foto: FD

Dr. Matthijs Korevaar is Associate Professor aan Erasmus School of Economics (ESE) en expert op het gebied van de huizenmarkt. Hoe heeft deze zich de afgelopen jaren ontwikkeld en hoe kan de aanhoudende woningnood worden opgelost?
Foto: Arie Kers

Prof. dr. Godfried Engbersen is professor aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) en was als voorzitter verbonden aan de Commissie Sociaal Minimum dat onderzoek doet naar wat randvoorwaarden van bestaanszekerheid eigenlijk zijn.
Foto: Arie Kers

Dr. Jasper Lukkezen is Assistent Professor aan de Universiteit Utrecht, directeur van de Beroepsopleiding Financieel Economisch Beleid (BoFEB) en hoofdredacteur van economisch platform ESB. Hij doet onderzoek naar de economische en juridische consequenties van een oorlogseconomie in Nederland en adviseerde de Tweede Kamer over dit onderwerp.