Terug naar programma

De stille coup – Marietje Schaake

di 10 september 2024
20:00

entree
15,00 / 7,50 met reductie

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Technologiebeleidsexpert Marietje Schaake wil met haar boek De stille coup ons wakker schudden. Er is een stille machtsgreep gaande van technologiebedrijven ten koste van de democratie. Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen in het Europarlement en vanuit haar huidige positie aan Stanford University beschrijft zij hoe het er achter de schermen van de Europese politiek en in Silicon Valley werkelijk aan toe gaat. Het is een verhaal over een genadeloze en vaak onzichtbare strijd om controle, een vlijmscherpe analyse én een aanzet tot oplossingen om vanuit de democratie de grip op technologie terug te winnen.

Techbedrijven, waar aandeelhouders het voor het zeggen hebben, spelen een steeds dominantere rol in onze wereld. Te lang hebben politici ruimte gegeven aan het marktdenken; het is nu de hoogste tijd dat democratisch gekozen (en afrekenbare) leiders weer de overhand krijgen. In De stille coup beschrijft Schaake hoe grote en kleine technologiebedrijven de wereld zijn gaan regeren. De huidige situatie vereist nieuwe oplossingen, nu doorbraken in kunstmatige intelligentie de machtsconcentratie van een handvol technische elites verder intensiveren.

Marietje Schaake zal worden geïnterviewd door Esther van Rijswijk en gaat in gesprek met andere experts en het publiek.

 

 

Marietje Schaake is directeur internationaal beleid van het Stanford Cyber Policy Center en International Policy Fellow aan het Stanford Institute for Human-centered Artificial Intelligence. Ze is tevens actief als lid van de VN High-Level Advisory Body on Artificial Intelligence, de International Scientific Report on the Safety of Advanced AI (initiatief van de Britse regering) en als speciaal adviseur aan Eurocommissaris Margrethe Vestager. Van 2009 tot 2019 was ze lid van het Europees Parlement voor D66. Schaake schrijft een maandelijkse column voor de Financial Times.

Ticketinfo
Een programma kost veel geld: organisatie, productie, sprekers, marketing en nog veel meer. Daarom vragen wij iedereen een ticket met normaal tarief te kopen. Mocht een goedkoper kaartje voor jou het verschil maken en ervoor zorgen dat je het evenement kunt bezoeken, kies dan het kaartje met reductie

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius i.s.m. Boekhandel Donner.

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.