Terug naar programma

De Grote Poëzieprijs 2025

do 24 april 2025
19:00

entree
7,50/5,00 euro

Koop kaarten

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Wie krijgt De Grote Poëzieprijs 2025? Het programma wordt live op de radio uitgezonden in Opium van AVROTROS op NPO Klassiek. De uitzending wordt gepresenteerd door Annemieke Bosman. De juryleden Elfie Tromp, Michael Tedja en Barbara Fraipoint zijn ook aanwezig om de winnaar bekend te maken.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar worden de genomineerde dichters met hun bundels in het zonnetje gezet. Muzikanten geven een vertaling van de genomineerde bundels. Zij maken speciaal voor de uitreiking nieuwe poëtische composities. Na afloop proosten we samen met de winnaar op de poëzie.

Longlist van De Grote Poëzieprijs 2025
Uit 86 ingezonden bundels heeft de jury de volgende tien bundels geselecteerd:
Bouwdoos, Han van der Vegt (Wereldbibliotheek)
CORPS poreus, Nele Buyst (Het Balanseer)
Dagtekeningen van liefdesvormen, Rozalie Hirs (Querido)
Decem, Anne Provoost (Querido)
Dobberen, Sophia Blyden (Querido)
Lichtvang, Allard Schöder (Arbeiderspers)
De schaamsoort, Paul Demets (Poëziecentrum)
U heeft nog 43 ongelezen gedichten, Yanaika Zomer (Proces Verbaal)
De verwerping van het stilzitten, Lidy van Marissing (Het Balanseer)
Wat wij doen dat heet bewaren, Siel Verhanneman (Arbeiderspers)

 

Elfie Tromp (1985) is schrijver, theatermaker en performer. Ze was van 2023 tot 2025 stadsdichter van Rotterdam en maakt theater bij theater Walhalla. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe Literatuurprijs. Naast romans en gedichten schrijft ze columns voor verschillende media en maakt ze muziektheater. Momenteel speelt ze de feministische punkcabaretshow Op de Barricade van het Hart. Elfie’s werk is geëngageerd, uitgesproken, prikkelend en humorvol. Ze bevraagt graag de status quo en wil haar lezers wakker kussen of schudden.

 

Michael Tedja (Rotterdam 1971) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Tedja studeerde aan het Sandberg Instituut en de Rietveld Academie te Amsterdam. Hij schreef tot nu toe vijf romans en vijf dichtbundels, en is de laureaat van de Sybren Polet-prijs en de Jana Beranová-prijs. Beide voor zijn gehele literaire oeuvre. In 2021 nam hij zitting in de jury’s van de Jana Beranová-prijs en de C. Buddingh-prijs. En in 2020 nam hij zitting in de jury voor de P.C. Hooft-prijs voor poëzie.

Barbara Fraipont werkt als universitair docent en onderzoeker Nederlands, Nederlandse cultuur en letterkunde aan de UCLouvain Saint-Louis Bruxelles (België). Haar onderzoek betreft voornamelijk de hedendaagse Nederlandstalige literatuur, dierenstudies en ecokritiek. Onlangs verscheen haar boek Mutsaers en andere dieren. Naar een diergerichte benadering in de Nederlandse letterkunde. Ze schrijft regelmatig recensies en essays over recente Nederlandstalige proza en poëzie.

Annemieke Bosman presenteert namens AVROTROS het NPO Klassiek programma Opium.

De jury over de longlist:

“We hebben ons vastgebeten in de 86 bundels die zijn ingestuurd. We navigeerden door de vele gedichten over rouw, ouderdom en natuur. Er werd ook veel geschreven over de poëzie en kunst zelf. We zochten naar hedendaagse thematieken zonder de tijdloze over het hoofd te zien, met oog voor ook de samenstelling van een bundel waarbij ook papiersoorten kaft werden meegewogen. We zochten naar de rode draad in een bundel. Zo zagen we technisch hoogwaardige bundels waarbij drijfveer kon ontbreken, of juist het omgekeerde: slordige bundels waarbij de urgentie ervan afspatte. We vonden één bundel die het aandurfde de toekomst te schetsen. Deze bijzondere lijst van tien prachtige dichtbundels laat de verscheidenheid van de hedendaagse poëzie zien, waarin vandaag de dag evenzoveel stemmen, thematieken, als stijlen op hoog niveau gepubliceerd worden. Ieder van deze bundels daagt de lezer uit en verrast op eigen wijze.”

De Grote Poëzieprijs is een project van het Veerhuis Rotterdam.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.