Terug naar programma

De Grote Poëzieprijs 2025

do 24 april 2025
19:00



Inschrijven nieuwsbrief

De Grote Poëzieprijs is één van de belangrijkste prijzen in het Nederlandse taalgebied, met een geldbedrag van € 20.000 voor de winnaar. Tijdens een programma vol muziek en poëzie wordt deze avond de winnaar van 2025 bekend gemaakt. Het programma wordt live op de radio uitgezonden in Opium op NPO Klassiek. De uitzending wordt gepresenteerd door Annemieke Bosman met speciaal voor deze avond als gastpresentator, schrijver Martin Rombouts. De juryleden Elfie Tromp, Michael Tedja en Barbara Fraipont zijn ook aanwezig om de winnaar bekend te maken.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar worden de shortlist genomineerde dichters met hun bundels in het zonnetje gezet. Het Dudok Quartet zal live twee nieuwe composities spelen, geschreven door de Rotterdamse componist Celia Swart en geïnspireerd op twee bundels van de shortlist. Daarnaast zal schrijver Martin Rombouts een aantal gedichten uit de bundels van de shortlist voordragen. Als kers op de taart wordt ook de publieksprijs uitgereikt. De winnaar van deze prijs wordt gekozen door een publieksjury die is samengesteld uit luisteraars van Opium. Na afloop proosten we samen met de winnaar op de poëzie.

Shortlist De Grote Poëzieprijs 2025
– Bouwdoos – Han van der Vegt (Wereldbibliotheek)
– CORPS, poreus
– Nele Buyst (Het Balanseer)
– Decem
– Anne Provoost (Querido)
– De schaamsoort
– Paul Demets (Poëziecentrum)
– Wat wij doen dat heet bewaren
– Siel Verhanneman (Arbeiderspers)

 

 

Martin Rombouts (1992) is schrijver, theatermaker en performer. Hij studeerde Creative Writing aan ArtEZ en werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Hij maakt deel uit van BOYBAND, de literaire boyband, en won het 21e seizoen van De slimste mens. Zijn debuutroman ‘Boek 1’ kwam werd begin maart 2025 met veel lof ontvangen.

Celia Swart (1994) is een hedendaagse componist en multimediakunstenaar. Haar werken zouden omschreven kunnen worden als ‘New Simplicity’, ze doen veel met weinig elementen en leggen daarom een belangrijke focus op hun klankwereld. Ze heeft een conceptuele benadering bij haar werken en ondanks dat haar muziek non-narratieve muziek is, verwerkt Celia in het concept een narratieve structuur die gedreven is door persoonlijke thematieken. Celia Swart schreef diverse composities voor onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Resonances XXI (FR) en het Bang on a Can Summer Festival Ensemble (VS).

Het Dudok Quartet Amsterdam wordt beschouwd als een van de meest creatieve en veelzijdige strijkkwartetten van nu. Met als filosofie ‘sharing the heart of music’ gelooft het kwartet dat kamermuziek een daad van vriendschap is die rechtstreeks en in samenspel met het publiek moet worden gedeeld. Het kwartet creëert unieke en afwisselende programma’s die luisteraars op fantasierijke manieren engageren.

Elfie Tromp (1985) is schrijver, theatermaker en performer. Ze was van 2023 tot 2025 stadsdichter van Rotterdam en maakt theater bij theater Walhalla. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe Literatuurprijs. Naast romans en gedichten schrijft ze columns voor verschillende media en maakt ze muziektheater. Momenteel speelt ze de feministische punkcabaretshow Op de Barricade van het Hart. Elfie’s werk is geëngageerd, uitgesproken, prikkelend en humorvol. Ze bevraagt graag de status quo en wil haar lezers wakker kussen of schudden.

 

Michael Tedja (Rotterdam 1971) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Tedja studeerde aan het Sandberg Instituut en de Rietveld Academie te Amsterdam. Hij schreef tot nu toe vijf romans en vijf dichtbundels, en is de laureaat van de Sybren Polet-prijs en de Jana Beranová-prijs. Beide voor zijn gehele literaire oeuvre. In 2021 nam hij zitting in de jury’s van de Jana Beranová-prijs en de C. Buddingh-prijs. En in 2020 nam hij zitting in de jury voor de P.C. Hooft-prijs voor poëzie.

Barbara Fraipont werkt als universitair docent en onderzoeker Nederlands, Nederlandse cultuur en letterkunde aan de UCLouvain Saint-Louis Bruxelles (België). Haar onderzoek betreft voornamelijk de hedendaagse Nederlandstalige literatuur, dierenstudies en ecokritiek. Onlangs verscheen haar boek Mutsaers en andere dieren. Naar een diergerichte benadering in de Nederlandse letterkunde. Ze schrijft regelmatig recensies en essays over recente Nederlandstalige proza en poëzie.

Annemieke Bosman presenteert namens AVROTROS het NPO Klassiek programma Opium.

De Grote Poëzieprijs is een project van het Veerhuis Rotterdam.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.