Terug naar programma

De Grote Poëzieprijs 2024

do 25 april 2024
19:00

entree
5,00

studenten en Rotterdampas
3,00

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Wie krijgt De Grote Poëzieprijs 2024? Het programma wordt live op de radio uitgezonden in Opium van AVROTROS op NPO Klassiek. De uitzending wordt gepresenteerd door Annemieke Bosman en jurylid Elten Kiene. Mede juryleden Sasja Janssen en Cathérine de Kock zijn naast Elten ook aanwezig om de winnaar bekend te maken. Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar worden de genomineerde dichters met hun bundels in het zonnetje gezet door niemand minder dan Johanna ter Steege en het Agathe Ensemble in samenwerking met Saskia Venegas. Deze Rotterdamse muzikanten verbonden aan het Batavierhuis geven een vertaling van de genomineerde bundels. Zij hebben speciaal voor de uitreiking nieuwe poëtische composities gemaakt. Na afloop proosten we samen met de winnaar op de poëzie.

De shortlist voor De Grote Poëzieprijs is:

Via de linkjes hierboven kan je van elke genomineerde luisteren naar een gedicht uit eigen bundel.

 

Cathérine de Kock is jurylid van de Grote Poëzieprijs 2024. Ze is journalist bij de krant De Standaard. Ze schrijft al bijna 20 jaar over cultuur en media en startte de wekelijkse cultuurpodcast Radar van De Standaard op. Ze studeerde Germaanse talen en journalistiek aan de Universiteit Gent.

 

Sasja Janssen is jurylid van de Grote Poëzieprijs 2024. Luister hier naar haar in Opium. Ze is dichter en docente schrijven aan de Schrijversvakschool en bij Crea. Ze publiceerde twee romans en zes dichtbundels, waarvan Virgula (Querido, 2021) werd bekroond met de Awater Poëzieprijs. In januari 2024 verscheen haar nieuwste bundel Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica.
Foto: Bianca Sistermans

Elten Kiene is jurylid van de Grote Poëzieprijs 2024. Hij is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ, mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen en was onderdeel van het hiphopcollectief Brandwerk.

 

Annemieke Bosman presenteert namens AVROTROS het NPO Klassiek programma Opium.

Acteur Johanna ter Steege zet de genomineerden deze avond in het zonnetje.
Foto: Annemieke van der Togt.

 

Agathe Ensemble is een internationale collectief strijkers bestaande uit professionele, getalenteerde jonge musici. Zij zijn samengekomen om hun passie voor kamermuziek met elkaar en hun publiek te delen. Agathe houdt ervan om interessante manieren te bedenken om de spannende kamermuziekwereld op unieke manieren te voorstellen.

Saskia Venegas is een Spaans-Belgische componiste, violiste en muziektheatermaakster.

De Grote Poëzieprijs is een project van het Veerhuis Rotterdam.

Boekhandel vanGennep is aanwezig met de bundels van alle genomineerden.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.