Terug naar programma

Aandachtslezing Emine Uğur – wat je kunt leren van X

do 14 november 2024
20:00

entree
Zaal 15,00 / Livestram 10,00

studenten en Rotterdampas
Zaal: 7,50

Zaaltickets - en Livestreamtickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Voor veel mensen is X, voorheen Twitter, het ergste voorbeeld van de verharding van de maatschappij. Dagelijks nemen mensen hier elkaar de maat waarbij discussies regelmatig ontsporen in scheldpartijen. Maar juist hierdoor is dit ook de plek waar Emine Uğur grote populariteit verwierf. Als slachtoffer van het toeslagenschandaal, als alleenstaande moeder die lange tijd onder de armoedegrens leefde èn als moslim heeft zij een persoonlijke beleving van vele discussies die het nieuws beheersen. In haar ‘draadjes’ schijnt ze een helder licht op allerlei maatschappelijke problemen en dagelijkse relletjes. Aanvallen op haar persoon pareert ze door vragen te stellen, mensen te confronteren met de gevolgen van hun denkbeelden of door onderliggende gevoelens bloot te leggen. Reden voor dagblad Trouw haar een vaste column te geven. Ondertussen heeft ze bijna 60.000 volgers op X.

Emine Uğur zal in deze aandachtslezing vertellen hoe je je niet hoeft te laten verleiden tot polarisatie, hoe je de angel uit scherpe discussies haalt en tot begrip kunt komen, zelfs in de meest emotionele situaties. Maar ook wanneer discussie zinloos is en soms zwijgen beter is. Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de samenleving. Prijzen die mooie sociale initiatieven in het zonnetje zetten. Deze avond zal ook via livestream te volgen zijn.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Coalitie Erbij Rotterdam en Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende invalshoeken de maatschappij op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius, Luistergoud en Coalitie Erbij.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.