Terug naar programma

Economie Festival: 20 miljoen Nederlanders met o.a. Hein de Haas

za 29 juni 2024
13:00

entree
€ 15,- reductie € 7,50

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Recent presenteerde een staatscommissie het langverwachte rapport Gematigde groei, hierin wordt een bevolkingsgroei geadviseerd van 2 miljoen, zodat Nederland in 2050 zo’n 20 miljoen inwoners zal hebben. Volgens de staatscommissie moet migratie beperkt worden, wat na de recente verkiezingen vaak gezien wordt als een bevestiging van de anti-migratie agenda. Maar de conclusies van het rapport kunnen ook gelezen worden als: ‘om een goede samenleving te behouden moet migratie beperkt worden toegestaan’. Een ander groot thema voor de toekomst is vergrijzing: kan iedereen in ouderdom voldoende zorg krijgen?

Hoe ziet de toekomstige bevolking van Nederland er uit? En in hoeverre kunnen we daar zelf invloed op hebben? Daniël van Vuuren en Hein de Haas worden geïnterviewd en gaan in gesprek met elkaar en het publiek. Gespreksleiding: Inge Janse

Hein de Haas is socioloog, geograaf en een internationaal toonaangevend migratieonderzoeker. Tussen 2006 en 2015 was hij onderzoeker en mededirecteur van het International Migration Institute (IMI) aan de Universiteit van Oxford. Momenteel is hij hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam van waaruit hij leiding aan IMI blijft geven. Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar Migratie en Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht. Recent publiceerde hij Hoe migratie echt werkt. Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen.

Daniël van Vuuren is hoofd van het cluster Sociale Zekerheid bij SEO Economisch Onderzoek. Hij is tevens hoogleraar Sociale Zekerheid en Economie aan Tilburg University. Hij was commissielid van de staatscommissie ‘Demografische ontwikkelingen 2050’ en is tevens bestuurslid van Stichting Vrienden van de KVS (Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde).

 

Dit programma is onderdeel van het Economie festival. Er zijn losse tickets en passe-partouts verkrijgbaar.

Economie Festival

Economie kom je overal tegen. Als consument, als spaarder, als werknemer, zzp’er of werkzoekende, als huurder of huizenkoper tot en met jouw pensioen. Maar ook verkiezingen gaan voor een groot deel over economie. Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.
.
Met:

  • films over kunst, communisme, Tom Cruise en idealisme, ingeleid door experts waaronder Sandra Phlippen.
  • de Bonusavond, een avondvullende show met de minister van Financiën, cabaretier Katinka Polderman, Mathijs Bouman en de jeukwoorden van Japke-d. Bouma in Arminius.
  • een muziekshow over geld van Joris Lutz.
  • debatten over extreme inflatie, de financiering van de verkiezingsbeloften met o.a. Barbara Baarsma,  en over de groei van Nederland naar 20 miljoen inwoners met Hein de Haas.
  • de KVS Jaarlezing met Marike Stellinga over wie het klimaat zal gaan betalen.
  • de Debatdate: spreek iemand met wie je van mening verschilt.

Bekijk hier het volledige programma en koop je festivaltickets of passe-partout.