Terug naar programma

Plaatsting mozaïek

Thu 19 December 2013
12:00Inschrijven nieuwsbrief

Na de officiële oplevering op 8 september 2012 door wethouder Laan van Cultuur en Monumenten, is het werk aan de renovatie ‘gewoon’ doorgegaan. De vijfde fase startte in het begin van dit jaar en is onlangs opgeleverd door het Koninklijke aannemingsbedrijf Van Waning. Deze fase bestond uit de renovatie van de voorgevel met de nieuwe beelden van Vrijheid en Verdraagzaamheid, het plaatsen van glas in lood, de oplevering van de toiletgroep en garderobe en de plaatsing van drie medaillons aan de zijkant van het gebouw.

Bij de renovatie van de voorgevel van het gebouw aan de Westersingel zijn de beelden Vrijheid en Verdraagzaamheid vernieuwd. De oude beelden zijn door een robotarm uitgehakt, vervolgens zijn er met een 3D scan mooie replica’s gemaakt voor op de gerenoveerde voorgevel. De oude, originele beelden staan tegenwoordig onderaan de trap naar de nieuwe toiletgroep. In de kelder is ruimte gemaakt voor vijf toiletten, waaronder een toilet voor minder validen.

De glas-in-lood panelen zijn teruggeplaatst door Glas Bewerkingsbedrijf Brabant uit. Eindelijk zijn de houten noodpanelen vervangen en kunnen de al zolang gesloten gordijnen weer open. De predikant kan weer verblind worden door het fraaie resultaat.

Ongeveer op hetzelfde moment zijn de drie mozaïeken van Arminius, Uytenbogaert en Episcopus in de gevel Museumpark teruggeplaatst door de mozaïeker Gino Tondat uit het Belgische Eeklo. Na een lange vertraging, waarbij op enig moment gedacht werd over niet meer dan drie zakken met steentjes te beschikken, kwam het toch goed.

Zijn we nu klaar? Helemaal niet. Het gebouw staat op een stevig fundament, is vernieuwd en heeft extra voorzieningen gekregen, zowel een nieuw hek als een lift en nieuwe toiletten. Maar we zullen moeten voorzien in het toekomstige onderhoud en we zijn nog niet klaar met de renovatie. Op de lijst van de stichting staat nog:

–        een hefplateau vanuit de tuin naar het souterrain voor de bevoorrading;

–        een nieuwe keukenvoorziening in het souterrain;

–        een glazen overkapping van de voormalige binnenplaats;

–        vernieuwing van het voorterrein aan de Westersingel.

En niet in de laatste plaats de restauratie van het orgel. Een speciale commissie is met de voorbereiding bezig, met een hiervoor aangestelde adviseur. Maar geld is er niet voor. Arminius is met de restauratie tot de bodem van de financiële middelen gegaan. Dus het wordt tijd voor weer een speciale aanpak.