Terug naar programma

Plaatsing medaillons

Thu 19 December 2013Inschrijven nieuwsbrief

Na de officiële oplevering op 8 september 2012 door wethouder Laan van Cultuur en Monumenten is het werk aan de renovatie ‘gewoon’ doorgegaan. De vijfde fase startte in het begin van dit jaar en is onlangs opgeleverd door het Koninklijke aannemingsbedrijf Van Waning. Deze fase bestond uit de renovatie van de voorgevel met de nieuwe beelden van Vrijheid en Verdraagzaamheid, het plaatsen van glas in lood, de oplevering van de toiletgroep en garderobe en de plaatsing van drie medaillons aan de zijkant van het gebouw.

Bij de renovatie van de voorgevel van het gebouw aan de Westersingel zijn ook de beelden Vrijheid en Verdraagzaamheid vernieuwd. De oude beelden zijn door een robotarm uitgehakt, vervolgens zijn er met een 3D scan mooie replica’s gemaakt voor op de gerenoveerde voorgevel. De oude, originele beelden staan tegenwoordig onderaan de trap naar de nieuwe toiletgroep. In de kelder is ruimte gemaakt voor vijf toiletten, waaronder een toilet voor minder validen.

De glas-in-lood panelen zijn teruggeplaatst door Glas Bewerkingsbedrijf Brabant in Tilburg. Eindelijk zijn de houten noodpanelen vervangen en kunnen de al zolang gesloten gordijnen weer open. De predikant kan nu weer verblind worden door het fraaie resultaat.

Ongeveer op hetzelfde moment zijn de drie mozaïeken van Arminius, Uytenbogaert en Episcopus in de gevel Museumpark teruggeplaatst door de mozaïeker Gino Tondat uit het Belgische Eeklo. Na een lange vertraging, waarbij op enig moment gedacht werd over niet meer dan drie zakken met steentjes te beschikken, kwam het toch goed.