Terug naar programma

Performance: Rory Pilgrim 'Love in Uganda'

wo 24 april 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With organiseert een cyclus van performances onder de naam Let Us Compare Mythologies. Love in Uganda is een performance welke Rory Pilgrim heeft geschreven als tegenreactie op de poging van de Oegandese regering een wet tegen homoseksualiteit in te voeren. De rol van sociale, culturele en mondiale eigendom staat centraal in de praktijk van Rory Pilgrim.

De performance reageert op de Oegandese wet om homoseksualiteit te criminaliseren en de doodstraf te zetten op bepaalde handelingen en op hechte relaties. Dit zou een verruiming betekenen van de wet tegen homoseksualiteit die nog door de Britten is ingevoerd. Pogingen om de wet ingevoerd te krijgen, gaan nog altijd door, ondanks internationale veroordeling. Een drijvende kracht voor de aanname van de wet zijn de Amerikaanse evangelische kerken, die sinds de verkiezing van Barack Obama hun activiteit in Afrika hebben opgevoerd, met als gevolg een golf van homofobie en repressie over het hele continent. Het hoofd van Anglicaanse kerk gaf pas na twee maanden en onder druk van buitenaf zijn commentaar op het wetsvoorstel.

Rory Pilgrim schreef daarop een eenvoudige brief waarin hij een groot aantal Anglicaanse kathedralen rond de wereld vroeg om zijn muziekstuk binnen hun gewijde muren te laten horen. Daarmee zouden ze gezamenlijk verkondigen: ‘We moeten alle Liefde beschermen’. Tot nu toe heeft geen kerk dit idee verwelkomd, behalve Arminius, niet alleen een kerkgebouw maar ook een levendig discussie- centrum over literatuur, politiek en cultuur.

zondag 20 juni 2010 | 14.00 uur | entrée € 5

Praktische informatie Let Us Compare Mythologies
diverse performances  op 18, 19 en 20 juni 2010
entreeprijs: € 5 per dag – € 10 voor 3 dagen
entreekaarten zijn dagelijks te koop bij Witte de With van 11:00 tot 23:00 uur gedurende het festival of tijdens reguliere openingsuren.

Volledig programma en meer informatie beschikbaar op www.wdw.nl