Terug naar programma

STATUS QUO over werk, uitbuiting, stelen en staken

vr 13 mei 2022
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

In STATUS QUO bevraagt programmamaker Marianne Klerk dingen die we voor vanzelfsprekend nemen zoals werk en autonomie. Waarom vinden we werk zo belangrijk? Bestaat er nog zoiets als autonomie in een tijd waarin techbedrijven beweren je beter te kennen dan je eigen moeder?

Tijdens deze interviewserie gaat zij één uur lang in gesprek met een denker om de status quo te ontrafelen en om samen op zoek te gaan naar alternatieven. In deze eerste editie spreekt zij met socioloog Marguerite van den Berg.

Iedereen is moe en niemand heeft tijd. Dit komt, schrijft Van den Berg in Werk is geen oplossing (2021), doordat werk steeds meer van ons verlangt. En wij steeds meer van ons werk verlangen: van salaris tot betekenis, passie tot ontplooiing. Maar ondanks de extra tijd, aandacht en energie die we in onze banen steken, ontlenen we er steeds minder zekerheden aan. Waarom nemen we dit voor vanzelfsprekend?

In deze editie duiken we in de kwestie werk. Wat verstaan we (niet) onder werk en waarom? Waarom zijn we werk zo belangrijk gaan vinden? Van den Berg beoogt dat we radicaal moeten breken met ons begrip van werk. Wat ons nog rest is algehele staking, stelen en plunderen.

Marguerite van den Berg is stadssocioloog met aandacht voor onzeker werk, beleid en gender. Als universitair hoofddocent is zij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was ze verbonden aan onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam, Humboldt Universiteit in Berlijn, en Netherlands Institute for Advanced Study.

Marianne Klerk is historicus, journalist, en programmamaker. Daarbij is ze senior lecturer aan Erasmus University College. Eerder werkte ze als onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. 

STATUS QUO
– één interviewer en één denker bevragen in één uur de status quo –