Terug naar programma

‘Over de rechtsstaat onderhandelen wij niet’, met Ferd Grapperhaus

do 7 maart 2024
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Debatpodium Arminius · Luister terug: Mohamed Rabbae-lezing door Ferd Grapperhaus

Ferd Grapperhaus (CDA) geeft de Mohamed Rabbae-lezing. Deze lezing wordt georganiseerd om Mohamed Rabbae te herdenken en stil te staan bij maatschappelijk betrokken mensen.

Mohamed Rabbae was Tweede Kamerlid namens GroenLinks en activist van Marokkaanse afkomst. In 2002 werd hij wethouder in Leiden en voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) dat werd opgericht als reactie op de film Fitna van Geert Wilders. Het was Rabbae die als voorzitter van LBM aangifte deed tegen Wilders na zijn minder minder-uitspraak, waarna het Openbaar Ministerie besloot over te gaan tot vervolging. Volgens Rabbae was een gang naar de rechter een logische keuze, omdat juist daar de rechtsstaat getoetst kan worden.

Ferdinand Grapperhaus is momenteel deeltijdhoogleraar Rechtsstaat, Samenleving en Rechtspraktijk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast leidt hij de juridische dienstverlening van Deloitte Nederland en is hij president-commissaris van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

Dit is de tweede Mohamed Rabbae-lezing. Deze lezing wordt georganiseerd door het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) in samenwerking met Debatpodium Arminius en de Moslimkrant.