Terug naar programma

Oude wijsheid, psychedelica en nieuwe wetenschap

zo 14 november 2021
15:00Inschrijven nieuwsbrief

Wat hebben Oosterse en inheemse tradities, psychedelica en recente neurowetenschap met elkaar te maken? Alledrie wijzen ze op de positieve effecten in ons brein van een andere, meer meditatieve staat van bewustzijn. Maartje Nevejan maakte een documentaire waarin de link tussen psychedelica en meditatie wordt onderzocht. Joost Breeksema doet onderzoek naar de therapeutische werking van psychedelica in klinische behandelingen en neurowetenschapper Michiel van Elk onderzoekt de relatie tussen psychedelica en mystieke ervaringen. Wat zegt de wetenschap over de werking van psychedelica in ons brein, en wordt ’trippen’ een nieuwe vorm van therapie?

Maartje Nevejan is documentaire regisseur met een achtergrond in theater en nieuwe media. Recent produceerde ze de documentaire Descending the mountain over een wetenschappelijk experiment waarin mensen die geoefend zijn in meditatie psychedelica nemen. De resultaten zijn gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature.

Michiel van Elk is filosoof en neurowetenschapper en werkt als universitair hoofddocent aan de afdeling Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden. Hij schreef Een nuchtere kijk op psychedelica. Wat de wetenschap ons kan leren over geestverruiming.

Joost Breeksema is directeur van Stichting OPEN, een onderzoeksplatform dat wetenschappelijk onderzoek stimuleert naar de therapeutische werking van psychedelica.

Over Transcend
In Transcend onderzoeken NRC-journalist Wouter van Noort en filmmaker Hans Busstra van VPRO Tegenlicht zingeving en transcendentie. Wat kan de wetenschap ons leren over de grootste vragen, zoals de zin van het leven, de aard van bewustzijn en de balans tussen denken en voelen? Wouter van Noort is journalist bij NRC, waar hij onder meer de podcastserie Future Affairs maakt. Hij startte dit jaar de nieuwsbrief Transcend, waarin hij samen met duizenden lezers zingevingsvraagstukken probeert te beantwoorden. Hans Busstra is filmmaker voor Tegenlicht en essayist. Hij maakte dit jaar onder meer de documentaire Technologie als religie. Wil je op de hoogte blijven van Transcend? Wordt dan hier lid van de nieuwsbrief.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.

Coronamaatregelen
Voor het bezoeken van evenementen van Debatpodium Arminius heb je vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs nodig. Houd bij de entree je ticket, corona app en legitimatie bij de hand om zo soepel mogelijk naar binnen te kunnen.

Wat als coronamaatregelen aangescherpt worden?
Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten: zaaltickets en online tickets. Zaaltickets worden verkocht onder de verwachting dat op 28 september weer veel bezoekers in de zaal mogen zitten. Mochten er toch beperkingen zijn, dan zal een aantal zaaltickets worden omgezet in online-tickets. Tickets die het laatst gekocht zijn worden als eerste omgezet. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.

Informatie livestream- of zaal tickets
Is de zaal uitverkocht, of kijkt u liever vanuit huis, dan kunt u al onze programma’s via de livestream volgen. Via YouTube is het mogelijk om, net als in de zaal, vragen te stellen aan de sprekers(s) via de comments. De vragen worden door onze livestream manager aan de spreker(s) gesteld.

Nadat je een livestream ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail van Stager met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen (mogelijk staat er in jouw Stager-account een ander mailadres van jou opgeslagen). Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.