Terug naar programma

Video | Oproerkraaiers – met Sunny Bergman

zo 31 januari 2021
15:00Inschrijven nieuwsbrief

In haar nieuwe film Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme. s’ Nachts rijdt ze mee op een tractor naar het Malieveld en ze is bij de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam. Niet zelden betalen activisten een hoge tol voor hun activisme. Sommige raken zelfs hun huis kwijt, worden mishandeld, gearresteerd of krijgen een rechtszaak aan hun broek. De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed in Nederland, maar activisten worden regelmatig gecriminaliseerd om enkele jaren later weer als serieuze gesprekspartner bij Rutte aan tafel te zitten, zo laat de film zien. Zijn activisten ‘speciale mensen’? Is de vrijheid van meningsuiting de laatste jaren afgenomen? Wanneer is activisme goed en wanneer leidt het slechts tot polarisatie? Aan de hand van filmfragmenten gaat Sunny Bergman in gesprek met Elvin Rigters, Tom Postmes en het publiek.

Sunny Bergman is documentairemaker en activist. Ze maakte onder meer Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als roet en Wit is ook een kleur.

Elvin Rigters is woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet en een van de hoofdpersonen in Oproerkraaiers.

Tom Postmes is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Groningen en doet onderzoek naar protestbewegingen. Meer weten over grootschalig protest? Download een rapport hier. Over collectief ongenoegen en ordeverstoringen? hier. Over de rol van sociale media in collectieve actie rondom de gasboringen in Groningen? hier.

Gespreksleiding: Hasna El Maroudi

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius. 

Dit programma is alleen via de livestream te volgen. In de mail bij uw ticket vind u de link naar de livestream.