Terug naar programma

Openingsavond Gedichtendag

vr 24 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Stichting Poetry International organiseert de openingsavond van de Gedichtendag 2008.  Aanwezig zijn onder andere de winnaars van de Gedichtendagprijzen 2007: Remco Campert, Anne Vegter en Rogie Wieg. Ook de dichters Maria Barnas, Paul Bogaert, Mark Boog, Alexandr Koesjner (RUS) en Bernard Wesseling dragen voor. Van De WoordDansers is een aantal clips van hun stadsgedichten zien, en de Fransman Pierre Bastien geeft een verrassende muzikale performance. John Buijsman presenteert op geheel eigen wijze deze veelzijdige avond.

Gedichtendagbundel
Ieder jaar ter gelegenheid van Gedichtendag, schrijft een bekende Nederlandse of Vlaamse dichter de tien gedichten tellende Gedichtendagbundel. Dit jaar was de eer aan Mark Boog. Tijdens de openingsavond wordt  zijn Gedichtendagbundel ‘Alle dagen zijn van liefde’ gepresenteerd. De Vlaamse dichter Paul Bogaert schreef ter gelegenheid van Gedichtendag een essay over het genoegen van het lezen van poëzie, dat eveneens deze avond wordt gepresenteerd.


 De dichter en de dingen

Op Gedichtendag 2008 staat de relatie tussen poëzie en dingen centraal. Dichters Maria Barnas en Bernard Wesseling zijn twee van de twaalf dichters die in opdracht van Poetry International en NS een gedicht schreven over een voorwerp uit het Centraal Buro Gevonden Voorwerpen van NS. Op Gedichtendag zelf worden deze gedichten gepresenteerd in de hal van station Utrecht Centraal. Barnas en Wesseling geven op de openingsavond alvast een voorproefje.

Second Life op Gedichtendag 2008
Op de openingsavond lezen de avatars van Mark Boog en Ilja Leonard Pfeijffer een gedicht voor. Pfeijffer schreef in 2007 het essay, ‘Verhalen en reportages uit een tweede leven’. In Second Life kan een gedicht dat over een rivier gaat, ook worden voorgelezen bij een rivier. De optredens van de avatars zijn op deze avond zowel op een scherm in Arminius als thuis op de computer te zien.

De muzikale entr’actes worden verzorgd door de Franse Rotterdammer Pierre Bastien die met zijn mecano-achtige installaties én trompet betoverende muziek laat horen. Tijdens zijn optreden worden de ‘dingen’ waarmee hij musiceert gefilmd en geprojecteerd op een groot doek.


woe  30 januari | 20.00 – 24.00 uur | toegang 7,50 euro

Zaal open vanaf 19.30 uur

www.gedichtendag.org