Terug naar programma

Open Monumentendag

Sat 8 September 2018Inschrijven nieuwsbrief

Midden in het culturele hart van Rotterdam staat de enige Jugendstil kerk van Rotterdam. Tijdens Open Monumentendag is haar bijzondere architectuur en zijn de verschillende vertrekken in het gebouw te bewonderen.

Het rijksmonument is tussen 1895 en 1897 gebouwd. Er is door de jaren heen veel veranderd. De centrale hal was vroeger een binnenplaats waarvan enkele oude elementen momenteel nog zichtbaar zijn, de voormalige ingang aan het Museumpark is nu een raam en doordat in 1927 besloten is het straatniveau aanzienlijk te verlagen, zijn er trappen bij de verschillende entrees bijgekomen.

Er vond tussen 2009 en 2013 een grote restauratie plaats. Het gebouw stond hierdoor jaren lang in de steigers. De torens en daken zijn volledig gerestaureerd, evenals het de glas in lood ramen en er is een nieuwe fundering aangebracht. Maar hoe sla je 187 nieuwe palen onder een kerkgebouw 23 meter diep de grond in? Sluit aan bij één van de rondleidingen en hoor alles over de geschiedenis van het gebouw, de omvangrijke renovatie en de huidige functie.

Open Monumentendag organiseert al jaren in samenwerking met eigenaren van monumenten de landelijke Open Monumentendag. Het thema van dit jaar ‘In Europa’.