Terug naar programma

Op zoek naar blinde vlekken in emancipatie

Fri 8 March 2019Inschrijven nieuwsbrief

Op Internationale Vrouwendag 2019 gaan we op zoek naar de blinde vlekken van de (vrouwen)emancipatie. Journalist Harriet Duurvoort trapf af met een pleidooi vóór afhankelijkheid. Waar we het in de vrouwenstrijd vaak hebben onafhankelijk pleit zij juist voor een meer zorgzame, inclusieve samenleving. Zijn we niet allemaal teveel met onszelf en onze identiteit bezig? En is er nog wel solidariteit als het gaat om het dragen van zorg voor elkaar?

Ook voor topvrouw Abigail Norville, directeur Human Resources, Ontwikkeling, Communicatie en Juridische zaken van de gemeente Rotterdam, is (on)afhankelijkheid en gelijkwaardigheid een belangrijk thema in haar leven en werk. Als kind van Nederlandse moeder en vader uit Barbados hebben haar jeugdervaringen en de ervaringen van haar vader veel invloed gehad op haar persoonlijke ontwikkeling. Ze zag van dichtbij wat exclusie en discriminatie met mensen doet.
In gesprek met presentatrice en oud-politica Marianne van den Anker staat Abigail deze avond stil bij de vraag: Hoe integreer je positieve en negatieve ervaringen in je leven en haal je het beste uit jezelf?

Binnen de blinde vlekken in emancipatie is armoede vaak een ondergeschoven kindje. Wat is de invloed van armoede op (vrouwen)emancipatie? Vanessa Umboh, onze derde gast van vanavond, weet als geen ander wat het betekent om in armoede te leven en wat voor effect dat heeft op emancipatie en doorgeven van kansen aan je kinderen. Vanessa Umboh is oprichter van Stem Zonder Gezicht, een stichting die zich hard maakt tegen armoede in Rotterdam. Vanessa werd genomineerd voor VIVA400-awards in de categorie Wereldverbeteraars, de Rotterdamse Kinderrechten Award en de Aardig Onderweg Award en maakt momenteel een  podcast-serie over betekenisvol leiderschap.

Gespreksleiding: Marianne van den Anker.

Met een optreden van spoken word artiest Naomi Veldwijk.

 Dit programma wordt georganiseerd door Arminius en Dona Daria. Hete Hangijzers maakt onderdeel uit van de Unboxing campagne van Dona Daria. Met de Unboxing Rotterdam campagne willen we aandacht geven aan drie belangrijke dagen: Internationale Vrouwendag, Dag tegen Discriminatie en Transgender Visability Day. De hele maand maart kun je deelnemen aan activiteiten. Voor de complete agenda kijk je op www.unboxingrotterdam.nl