Terug naar programma

Op eigen risico – de gevaren van de doe-het-zelf-zorg

Thu 31 October 2019



Inschrijven nieuwsbrief

Als je vroeger ziek was, vertelde de dokter wat je moest doen. Tegenwoordig zijn mensen veel meer zelf verantwoordelijk. De dokter moet de patiënt goed informeren over een onderzoek of behandeling om samen tot een besluit te komen. Met de opkomst van internet zoeken veel patiënten zelf naar informatie over aandoeningen en behandelingen. Ook kunnen mensen tegenwoordig zelf thuiszorg inkopen. Dat zijn goede ontwikkelingen: als je meer betrokken bent, gaat de behandeling vaak beter, bijvoorbeeld doordat je je medicijnen regelmatiger slikt. Aan de andere kant lopen mensen ook nieuwe risico’s, zoals ziek worden van medicijnen die ze online bestellen of hun ziekte laten verergeren door het advies van de arts te negeren.

Kortom, hoeveel verantwoordelijkheid kunnen patiënten dragen voor hun ziekte en gezondheid. Kan iedereen daar mee omgaan? En kunnen mensen ervoor kiezen om die verantwoordelijkheid niet te willen? Weten we wel wat de gevaren ervan zijn? Wat doen we als het misgaat? En wat kunnen patiënten, artsen, zorgverzekeraars en de overheid doen om dit te verbeteren?

John Verhoef (lector Eigen Regie bij de Hogeschool Leiden), Ronnie van Diemen (Inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), Fenna Heyning (arts en directeur van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) en Titia Lekkerkerk (Patiëntenfederatie Nederland) gaan hierover in gesprek met elkaar en het publiek. We openen de avond met een persoonlijke voordracht van Babs van den Bergh (auteur van het boek ‘Wat kan mij gebeuren?’) en sluiten af met een live column van theatermaker Laura van Dolron. Dit debat maakt onderdeel uit van de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’. De uitkomsten van deze reeks debatten worden meegenomen in de innovatie van het toezicht.

Over de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’

Of het nu gaat om ontsnapte tbs’ers, fipronileieren, het Stintongeluk of chroomverf: er gaat een schokgolf door onze samenleving. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we in Nederland dagelijks treffen blijkt in dit soort gevallen onze gezondheid en veiligheid in het geding. Dat is een pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid; hoe kon het gebeuren en hoe hadden we het kunnen voorkomen? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden in een steeds complexere samenleving. Wat iedereen onder veiligheid verstaat, wie waarvoor verantwoordelijk is en of risico’s überhaupt zijn uit te sluiten worden daarmee belangrijke onderwerpen van het debat. Hoog tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan. In de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’ buigen we ons over de vraag hoe we omgaan met risico en veiligheid in de samenleving. We onderzoeken deze vraag vanuit verschillende invalshoeken met experts en het publiek. Deze reeks wordt georganiseerd door Bureau &MAES voor www.innovatietoezicht.nl.