Terug naar programma

Nacht van de Sociologie

vr 26 november 2021
20:00

entree
Vol tarief: zaal- en Livestreamtickets €20,- / Reductietarief zaal: studenten en Rotterdampas €15,00

Zaal- en Livestream Tickets (alleen Grote Zaal via livestream)

Op de Nacht van de Sociologie zijn in de drie zalen van Arminius een keur aan lezingen, debatten en theater. De wereldberoemde socioloog Robert Putnam zal geïnterviewd worden over zijn nieuwste boek Upswing. De Vlaamse hoogleraar Rudi Laermans presenteert zijn speciaal voor deze Nacht geschreven essay Gedeelde Angsten. En voor de eerst keer zal een prijs worden uitgereikt voor het beste sociologische boek van het jaar. DJ Pepper brengt alle groepen mensen bij elkaar. In de komende maanden wordt het programma verder bekend gemaakt.

 

Upswing met Robert Putnam

Robert Putnam brak wereldwijd door met zijn boek Bowling Alone, over de individualisering van de maatschappij. President Bill Clinton, Tony Blair en in Nederland Wouter Bos vroegen zijn advies en met de Engelse koningin Elizabeth sprak hij over de verbindende rol van de monarchie. Zijn nieuwe boek Upswing is een vervolg op Bowling Alone, waarin Putnam laat zien dat individualisering en ‘wij-gevoel’ elkaar afwisselen in decennialange periodes. Wat zijn de voorwaarden voor een nieuw ‘wij-gevoel’? Putnam zal via zoom live worden geïnterviewd, waarbij er gelegenheid is tot het stellen van vragen. Voertaal Engels.

Robert Putnam is Malkin Research Professor of Public Policy aan de Harvard Universiteit. Van president Barack Obama kreeg hij de National Humanities medaille voor zijn bijdrage aan het begrip van de Amerikaanse maatschappij. Zijn werk is in twintig talen vertaald en hij is een van de meestgeciteerde sociologen ter wereld.

Vrijgevigheid met Theo Schuyt

In het nieuws lijkt het soms alsof filantropie vooral een speeltje is van de superrijken. Maar volgens hoogleraar Theo Schuyt is het een universeel verschijnsel dat ons – letterlijk – helpt te overleven. Wie knel komt te zitten en geen hulp kan verwachten van markt of overheid, valt terug op familie of vrienden. Ontbreekt zelfs dat allerlaatste vangnet, dan resten er gelukkig nog filantropische organisaties. Maar filantropie is meer dan een EHBO-doos, het versterkt ook de gemeenschapszin, fungeert als cement in een afbrokkelende individualistische cultuur. Aan welke doelen geven mensen het meest? Wie geeft het meest? Hoe verschilt filantropie tussen culturen? En wanneer helpt filantropie en wanneer niet?
Theo Schuyt is hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij wordt beschouwd als een wetenschappelijk pionier in filantropische studies en wordt geregeld gevraagd voor radio en tv.

Gedeelde angsten met Rudi Laermans

Angstgevoelens zijn individueel, maar er zijn ook veel sociale onzekerheden die ons verontrusten. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving.

Socioloog Rudi Laermans betrekt onze voornaamste collectieve angsten op bredere tendensen, van de toenemende individualisering en globalisering tot het veelvuldig flexwerken en de invloed van nieuwe media. Hij bespreekt de manieren waarop we individueel en maatschappelijk omgaan met gedeelde onzekerheden. Elke cultuur blijkt gevoelig te zijn voor angstentrepreneurs die met angsttherapieën munt proberen te slaan uit onze collectieve angsten. Gedeelde angsten liggen aan de basis van de moderne verzorgingsstaat. Moeten we in tijden van oude en nieuwe collectieve angsten opnieuw nadenken over de invulling van onze verzorgingsstaat?

Rudi Laermans is hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde eerder onder meer De maatschappij van de sociologie en vorig jaar verscheen zijn lovend ontvangen essaybundel Ik, wij, zij. Sociologische wegwijzers voor onze tijd. Speciaal voor de Nacht van de Sociologie schreef hij het essay Gedeelde angsten, kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid, verschenen bij Boom Uitgevers.

 

De Sociologische Bril

De Sociologische Bril is een nieuwe prijs voor het beste publiek-sociologische boek. Er zijn vier genomineerden: Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Cankaya, Geen tijd van Ton Korver, Eindelijk weten wat seks is van Linda Duits en Ik, wij zij van Rudi Laermans.

 

DJ Pepper

DJ Pepper draait tussen de presentaties in de Grote Zaal sociologische hits uit de geschiedenis van de popmuziek. En aan het eind van de avond  brengt hij de mensen bij elkaar en vallen alle verschillen weg, zie ook www.pepperandsoul.nl.

 

 

De Nacht van de Sociologie wordt georganiseerd door Arminius, Mark van OstaijenNIASNWOUvAEUR en  uitgeverij Boom 

——————————————————————-

Let op! Coronamaatregelen
Voor het bezoeken van evenementen van Debatpodium Arminius heb je vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs nodig. Houd bij de entree je ticket, corona app en legitimatie bij de hand om zo soepel mogelijk naar binnen te kunnen.

Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten: zaaltickets en online tickets. Zaaltickets kunnen worden omgezet in online-tickets. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.

 

 

Informatie livestream tickets

Via de livestream volg je het programma in de Grote Zaal. Hier staan de bekendste sprekers geprogrammeerd. Met YouTube is het mogelijk om, net als in de zaal, vragen stellen aan de sprekers(s) via de comments. De vragen worden door een livestream manager aan de spreker(s) gesteld.

Nadat je een livestream ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail van Stager met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen (mogelijk staat er in jouw Stager-account een ander mailadres van jou opgeslagen). Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius