Terug naar programma

Nacht van De Nieuwe Wereld

za 9 juli 2022
19:30Inschrijven nieuwsbrief

Van ’s avonds zeven uur tot wél voorbij middernacht nodigt De Nieuwe Wereld TV al haar kijkers van harte uit voor een nacht van lezingen, debatten, muziek en wijn en natuurlijk heel veel verdiepende gesprekken.

19:30 – 20:30 Ad Verbrugge en Marlies Dekkers in gesprek met Mattias Desmet en Maurice de Hond over recente corona ontwikkelingen.
We trappen af met een thema dat veel kijkers van DNW na aan het hart gaat: de coronapandemie. In een vooruitblik op de komende winter gaan anchors Ad en Marlies in gesprek met klinisch psycholoog Mattias Desmet en dataspecialist Maurice de Hond over het virus, de maatregelen en het fenomeen van de massawaan. Hoe groot is de kans op een nieuwe lock-down? Zal de mondkapjesplicht terugkomen? En wat zeggen de data nu over de effectiviteit van eerdere maatregelen? Deze vragen, en meer, komen aan bod in het eerste verdiepende gesprek van de avond in de grote zaal.

20:35 – 21:10 Lezing Jelle van Baardewijk over geluk met vragen uit de zaal (bovenzaal)
In een vervolg op zijn populaire Nesciolezing geeft Jelle van Baardewijk een voordracht in de Bovenzaal over de rol van geluk en spiritualiteit in onze moderne samenleving. Hoewel we allemaal graag gelukkig willen zijn, brengt een al te grote obsessie met het eigen geluk ook een verschraling met zich mee. Wat verstaan we eigenlijk onder geluk, en zoeken we het wel op de juiste plekken? Na zijn korte lezing gaat Jelle graag in gesprek met het aanwezige publiek om nader over deze vragen na te denken.

21:15 tot 22:00 Jelle van Baardewijk in gesprek met Harald Benink en Govert Buijs over de financiële en geopolitieke gevolgen van het conflict in Oekraïne.
In een filosofische beschouwing op het Oekraïne conflict gaat Jelle in gesprek met hoogleraar bankzaken en financiën Harald Benink en hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing Govert Buijs. Beide heren waren recent in onze studio om hun analyses met onze kijkers te delen. In dit gesprek zullen de heren terugblikken op hun voorspellingen en hun visie delen op de verdere ontwikkelingen. Wat zullen de gevolgen zijn van de Europese aanpak van het conflict voor de economie en de bestaande geopolitieke orde? U hoort het in dit tweede gesprek in de grote zaal.

21:45 – 22:45 Vraaggesprek tussen Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden over de rol van digitalisering in de economie (bovenzaal)
Voor het tweede programma in de bovenzaal gaan anchors Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden in gesprek over digitale economieën. Centraal staat de vraag naar de invloed van gedecentraliseerde geldsystemen op de bestaande instituties zoals banken, maar ook op de instituties van onze democratie. Wat is bijvoorbeeld de rol van cryptocurrencies en CBDCs op het nieuwe economische en politieke landschap? Deze vragen staan niet alleen centraal in hun aankomende boek, maar ook in het gesprek van Thomas en Martijn in de bovenzaal om 21:45 uur.

22:30 – 0:00 Filosofisch actueel gesprek tussen Ad, Marlies en Jelle over mannen, vrouwen en veranderende rolpatronen
De klapper van de avond is een filosofisch actueel gesprek tussen Ad, Marlies en Jelle over archetypes en de veranderende relaties tussen mannen en vrouwen. Net als in eerdere gesprekken op DNWtv over I’m thinking of ending things, the power of the dog en het proces Depp-Heard zullen de drie anchors hun visie delen op deze relaties in het licht van recente maatschappelijke ontwikkelingen en bewegingen. Na afloop van deze laatste sessie zullen Ad, Marlies en Jelle tevens boeken signeren in de grote zaal. Boeken van uitgeverij DNW zijn te koop op het evenement.

0:00 Afsluitende muzikale act

Dit programma wordt georganiseerd door De Nieuwe Wereld TV