Nacht van de Dictatuur
Alles over dictators en dictaturen. Leer hoe je met kleding macht uitstraalt en zie hoe dictators in films verbeeld worden. Hoogleraar Abram de Swaan geeft een college over de mentaliteit van de massamoord. Verder het verhaal van een groep Nederlanders die met voetbaldiplomatie iets probeerde te veranderen in Noord-Korea, de absurde humor van Radio Romantiek over de fijne kneepjes van het martelambacht en een dictatorquiz. Volg de spoedcursus ‘word zelf dictator’ en bezoek de tentoonstelling over de decadente levens van dictators. Na afloop een gecontroleerde borrel en muziek van ClublePop.
Programma:
Expositie Decadente Dictators
Absolute macht leidt vaak tot bizarre persoonlijkheidsverheerlijking, uitzinnige prestigeprojecten en excessieve uitgaven. Deze expositie laat de persoonlijke weelde zien van tien alleenheersers: Ben Ali (Tunesie), Robert Mugabe (Zimbabwe), Saparmurat Niazov (Turkmenistan), Moammar al-Qadhafi (Libie), Kim Jong Un (Noord-Korea), Bashar al-Assad (Syrie), Saddam Hoessein (Irak) Hassanal Bolkiah (Brunei), Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed (Saoedi-Arabië), Aleksandr Loekasjenko (Wit-Rusland).
Dress to Impress, over de relatie tussen kleding en macht
20:00 uur | Grote Zaal
Hoe straal je dominantie en macht uit met kleding? Wat zijn de meest indrukwekkende uniformen en waarom? En verschilt dit per cultuur of land? Gerrit Jan Vos is hoofd Mode van de Willem de Kooning Academie.
De mentaliteit van de massamoord | Lezing door Abram de Swaan
20:45 uur | Grote Zaal
Soms lijkt het wel alsof de mens van het ene op het andere moment zijn zwartste kant kan laten zien, als de omstandigheden daar maar aanleiding toe geven. Abram de Swaan stelt dat dit niet zomaar kan: er zijn wel degelijk voorwaarden en niet iedereen zal gemakkelijk overgaan tot geweld. Kan kennis over dit proces ons iets leren hoe massamoorden te voorkomen? De Swaan publiceerde onlangs Compartimenten van vernietiging. Over genocidale regimes en hun daders en hij is een bekend publicist die jarenlang wekelijks in het NRC schreef. De Swaan is emeritus universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en was gasthoogleraar aan onder meer Cornell University en Paris I-Sorbonne, de École des Hautes Études en Sciences Sociales.
Staatsradio Romantiek
20:45 uur & 22:00 uur | Raadszaal
Een buitenwettelijke zender met een repressief interview beleid, propagandamuziek, gecensureerd nieuws, een doorgestoken kaart belspel, en dat alles onder streng toezicht van afluisterapparatuur. Ter inhoudelijke verdieping zal een marteldeskundige langskomen om ons de fijne kneepjes van het martelambacht bij te brengen en zal er tevens de mogelijkheid zijn voor bezoekers om zich live in de uitzending te laten vernederen. Het leven is tragiek, daarom Radio Romantiek.
Zélf dictator worden?
21:15 uur | Raadszaal
Hoe komt een dictator aan de macht? Welke trucs kun je gebruiken en heb je speciale karaktereigenschappen nodig? Historicus Han van der Horst leert u de finesses van het dictatorvak aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het verleden. Van der Horst is voormalig medewerker van Nuffic, een organisatie voor internationale samenwerking en auteur van diverse geschiedenisboeken.
Oranje in de aanval tegen Noord-Korea
22:00 uur | Grote Zaal
Noord-Korea is de meest strenge dictatuur ter wereld. Hoe kun je daar iets veranderen? Een groep Nederlanders probeerde het precies tien jaar geleden met voetbaldiplomatie. Na een training door Arie Haan, voormalig bondscoach van China, speelden zij tegen een voetbalteam in Noord-Korea. De rechtsback van het toenmalige eerste Nederlands elftal dat in en tegen Noord-Korea speelde, Serv Wiemers, vertelt hoe het is om in een dictatuur te voetballen. Wiemers is nu directeur van The Hague Institute for Global Justice, dat over de hele wereld de rechtsstaat helpt te bevorderen, onder meer door het opleiden van rechters. Wiemers heeft veel persoonlijke ervaring met dictatuur: in de voormalige DDR en als diplomaat in China. Over grote dictatuur en kleine barstjes, en over het einde van alle dictaturen.
De Grote Dictatorquiz
22:30 uur | Raadszaal
Welke Europese president zei ooit; ‘Ik ben liever dictator dan homo!’?
Weet jij het antwoord op deze vraag en durf je de uitdaging aan om mee te doen aan de pittigste quiz van Nederland?
Toets dan jou kennis over dictators, wereldverbeteraars en mensenrechten bij de Amnesty pubquiz.
Dictators in de film
22:45 uur | Grote Zaal
Hoe worden dictaturen en dictators in de film verbeeld? De programmeur van het Filmmuseum EYE, Ronald Simons selecteerde de meest opmerkelijke momenten uit de filmgeschiedenis. Van de ogenschijnlijke ophemeling in Général Idi Amin Dada: Autoportrait (1974) tot het behoorlijk ondubbelzinnige Starship Troopers (1997) van Paul Verhoeven en de opvoering van Saddam Hoessein als bowlingbaanmedewerker in The Big Lebowski (1998).
zaterdag 13 september | 20.00 – 01.00 u
koop kaarten € 5 | studenten en Rotterdampas € 2,50
De Nacht van de Dictatuur vindt plaats tijdens 24uur cultuur en Festival de Wereld van het Witte de Withkwartier. De Nacht is een samenwerking van Amnesty International, Arminius, het Humanistisch Verbond en opiniesite Joop. Presentatie: Inge Janse en Francisco van Jole. Hou de website in de gaten voor de actuele programmatijden.