Terug naar programma

Nacht van de Dictatuur

Sat 14 September 2019



Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Dictators rukken op: veel landen worden minder democratisch, sterke leiders winnen terrein en dreigen uit te groeien tot dictators. Maar één op de twintig mensen in de wereld leeft in een volledige democratie. De Nacht van de Dictatuur houdt u alert met een gevarieerd programma met lezingen en theater!

 

Bellingcat: helden van de democratie?
Onderzoekscollectief Bellingcat ontdekte als eerste dat vlucht MH17 was neergeschoten met een Russische BUK-raket. Medewerkers speurden urenlang het internet af naar aanwijzingen, zoals privé-foto’s van Russische soldaten op Facebook. Bellingcat-medewerker Pieter van Huis vertelt over de bijzondere methodes van Bellingcat aan de hand van een opgeloste zaak. Is het voor dictators nog mogelijk om zaken te verbergen? Gaan collectieven als Bellingcat de democratie een definitieve stap vooruit helpen?

 

Wat China met de wereld doet – Rob de Wijk
In de 19e eeuw was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste macht op aarde. In de 20e eeuw was dat de Verenigde Staten. Maar in de 21e eeuw zal China het machtigst zijn, daarbij geholpen door president Trumps protectionisme, de Brexit en opkomend nationalisme in Europa. De westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationale recht en instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden zal daardoor op de schop gaan. Hoe dit tij te keren wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd. Rob de Wijk schreef hierover De nieuwe wereldorde, hoe China sluipenderwijs de macht overneemt.  De Wijk zal een lezing houden en in gesprek gaan met het publiek.

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen en is een veelgevraagd commentator voor radio en tv.

 


De schuilplaats van 
Mullah Omar – Bette Dam
Talibanleider Mullah Omar was jarenlang een van de meestgezochte personen van de VS. Dit omdat hij volgens hen samenspande met Osama Bin Laden in de aanslag van 9/11. Ondanks tien miljoen dollar beloning is hij nooit gepakt en kreeg hij zelfs de codenaam ‘Blanco’ omdat zo weinig over hem bekend was. Bette Dam schreef Op zoek naar de vijand, waarin zij het leven van Mullah Omar ontrafelt en zelfs zijn laatste schuilplaats ontdekt, in de buurt van een Amerikaanse legerbasis. Dam stelt dat Omar nooit de vijand was die de Amerikanen van hem maakten in hun strijd tegen Bin Laden, waarin ideologie het overnam van de werkelijkheid en ook de media te weinig kritisch waren. Zij geeft een korte lezing waarna ze in gesprek gaat met het publiek.

Bette Dam is een veelgeprezen journalist die jarenlang in Afghanistan woonde. Ze geeft regelmatig commentaar op de situatie in Afghanistan voor diverse media als BBC, CNN en The Guardian. Zie ook www.bettedam.com


Staatsgreep voor beginners – Jac. Splinter
Heeft u ambitie om uw macht te vergroten en de gekste dingen te verzinnen die uitgevoerd worden zonder blikken of blozen? Wilt u rijker dan rijk worden, groter dan groots wonen en minstens een standbeeld in een stad die uw eigen naam draagt? Heeft u een hekel aan uw vrienden en wilt u er van af? Kom dan geheel vrijblijvend naar de workshop van het Idi Amin Instituut.

Jac. Splinter, de man die de ambitie heeft om leukste dictator van Nederland te worden, geeft een inkijkje in het leven van zijn grote voorgangers en de huidige concurrenten. Wat zijn de mogelijkheden van de alleenheerser en welke risico’s brengt het met zich mee? Hoe wordt ik dictator en hoe blijf ik het ook? Wie wil er nou geen gouden toiletbril, 1200 paar schoenen of een paleisje van 45000 vierkante meter? Alvast een tip voor de aankomende dictator: Houd uw plannen geheim.

Jac. Splinter Ontwerper 2D 3D 4D bedenkt Leuke Dingen voor de Mensen. Hij richtte een eigen politieke partij op uit protest tegen de carrièremakers in de politiek: De Enige Echte Splinterpartij (E2SpP) en haalde gelukkig net geen zetel. Bedenkt onder andere Gebruiksvoorwerpen met gedichten, Verkeerdborden, de Huilgedoogzone en is oprichter en van Universeel Adviesburo W2hAB (voor gevraagd en ongevraagd advies). Zie www.jacsplinter.nl


Verzet en Dromen – de monoloog 

Welkom in het huis van een Iraakse moeder. Ze vertelt over haar leven, over haar zonen en dochters. Ze praat over een land waar de vrede ver te zoeken is en ISIS nog dagelijks zijn invloed laat gelden. Als in een echte nieuwsreportage zoomen we vervolgens in op Palestina. Hier vertelt een Palestijnse vrouw over het leven op Jabel al Baba ‘De berg van de Paus’ en het oprukken van een Israëlische nederzetting. Deze waargebeurde verhalen worden afgewisseld met muziek en een fotoreportage van theatermaakster Annet Henneman. Voor het gezelschap Teatro di Nascosto reist ze al meer dan 20 jaar van en naar gebieden zoals Palestina, Irak en Koerdistan. Op basis van haar laatste reizen, waaronder naar Mosoel in januari 2018, creëerde ze deze monoloog.

‘Verzet en Dromen’ biedt een unieke blik op een wereld die voor ons vaak gesloten blijft. De persoonlijke verhalen over het leven in oorlog en onderdrukking kruipen onder je huid en komen zo heel dichtbij. Een aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld achter het nieuws. Deze monoloog wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond.

Annet Henneman
staat aan het hoofd van Teatro di Nascosto, in het Nederlands ‘verborgen theater’. Dit is een internationale groep van acteurs die wonen in Irak, Palestina, Koerdistan, Egypte, Oekraïne, Libanon, Italië, Duitsland, Engeland, Nederland en België. Zie ook www.teatrodinascosto.com

 
Theater van de Onderdrukten – Theaterworkshop met Luc Opdebeeck

Bijna dagelijks horen we over onderdrukking en verzet, maar vaak blijft dat toch een ver-van-mijn-bed-show. Dat is eigenlijk raar, want ook in ons dagelijks leven maken we onderdrukking en verzet van dichtbij mee, weliswaar op kleinere schaal. In deze workshop, gebaseerd op het wereldwijd beroemde Theater van de Onderdrukten van nobelprijsgenomineerde Augusto Boal, worden ‘verzet’ en ‘onderdrukking’ theatraal gemaakt en daardoor concreet. Luc Opdebeeck, artistiek leider van de Rotterdamse organisatie Formaat, leidt de deelnemers naar de ontdekking van wat hún beeld van onderdrukking en verzet is, met soms grappige en soms emotionele resultaten.

Let op: er is plaats voor maximaal 40 personen.

Deze workshop wordt georganiseerd door Amnesty International Rotterdam en Formaat. Amnesty International is een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen in meer dan 150 landen, die strijden voor mensenrechten en tegen onrecht, zie amnesty.nl. Formaat zet zich in voor mensen met een achterstandspositie met behulp van theater, zie www.formaat.org

 

Voicing Borders – Irakli Sabeka
Na het Russisch-Georgische conflict van 2008 zijn veel dorpen vernietigd en raakten Georgiërs van elkaar gescheiden door prikkeldraad. In de interactieve installatie Voicing Borders kun je zelf zestien verdwenen dorpen uit hun schaduw tevoorschijn halen door langs een geprojecteerde landkaart te lopen.  Daarnaast zendt kunstenaar Irakli Sabeka de namen van deze nederzettingen uit op een radiofrequentie. Hij gebruikt daarbij prikkeldraad als antenne. Zo wordt dat wat de scheiding teweegbrengt een middel voor een protest.

 

 

TIJDSCHEMA

Grote Zaal
presentator: Francisco van Jole, hoofdredacteur Joop.nl
20:00 Wat China met de wereld doet – Rob de Wijk
21:00  De schuilplaats van Mullah Omar – Bette Dam
22:00 Bellingcat: helden van de democratie? – Pieter van Huis
23:00 Staatsgreep voor beginners – Jac. Splinter

Bovenzaal
presentator: Jeroen de Goeij
21:00 Theatermonoloog ‘Verzet en dromen’ – Annet Henneman
22:00 Theaterworkshop met Luc Opdebeeck

Raadszaal
doorlopend: Voicing Borders

De Nacht van de Dictatuur wordt georganiseerd door Arminius, Joop.nl, het Humanistisch Verbond Rotterdam, Amnesty International Rotterdam en Formaat. De Nacht van de Dictatuur vindt ook plaats in Den Haag, Amsterdam en Utrecht, zie www.nachtvandedictatuur.nl.

 d