Terug naar programma

Nacht van de Dictatuur

Fri 8 September 2017



Inschrijven nieuwsbrief


De dictatuur is nooit ver weg, ook in het Westen: Trump, Putin en Erdogan worden door velen gezien als een nieuwe golf van leiders met dictatoriale neigingen. De jaarlijkse Nacht van de Dictatuur houdt je alert met een gevarieerd programma. Dit jaar met Dictatorjager Reed Brody die over de hele wereld dictators voor het gerecht sleept, dictatorspeeches en hoe handel te drijven met dictaturen? Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Speechen met dictators
20:15 Grote Zaal
Fidel Castro hield urenlange toespraken. Adolf Hitler was een goede redenaar waarvoor mensen betaalden om naar te kunnen luisteren. Dictators hebben een speciale relatie met redevoeringen. Wat is de rol van toespraken in dictaturen? Van welke technieken maken dictators gebruik? En wat is het verschil met democratieën? Met debatspecialist Michael Tai, finalist van diverse internationale debattournooien.

Documentaire ‘The Dictator Hunter’
20:00 Bovenzaal
Als je iemand vermoordt, ga je naar de gevangenis, terwijl dictators met duizenden slachtoffers op hun geweten elders vaak in weelde voortleven. Onvermoeibaar vecht mensenrechtenadvocaat Reed Brody van Human Rights Watch tegen dit grote onrecht. Eerder speelde hij een belangrijke rol in het proces tegen de Chileense dictator Pinochet. The Dictator Hunter volgt zijn jacht op diens Afrikaanse tegenhanger: Hissène Habré, van 1984 tot 1990 president van Tsjaad. Zeven jaar steunt Brody een groep nabestaanden en slachtoffers die Habré voor het gerecht probeert te slepen. Daar heeft hij, ook privé, enorm veel voor over. Regisseur Klaartje Quirijns volgt hem naar Afrika, Europa en de VS.

“The Dictator Hunter” Reed Brody
21:15 Grote Zaal
Reed Brody zegde zijn baan als goedbetaalde advocaat op om dictators voor het gerecht te brengen. Hij offerde zeven jaar van zijn leven op om Hissene Habre, een van ’s werelds meest beruchte moderne dictators, te vinden. Deze oud-president van Tsjaad wordt verantwoordelijk gehouden voor het martelen en doden van vele duizenden burgers tijdens zijn achtjarige bewind. Begin jaren negentig vluchtte Habre naar Senegal waar hij onbezorgd en in weelde leefde tot Brody zijn vizier op hem richtte. Brody stond ook slachtoffers bij van dictator Pinochet van Chili en “Baby Doc” Duvalier van Haïti. Hoe kan het recht de dictatuur bestrijden?
Voertaal Engels

Heineken in Afrika
22:30 Grote Zaal
Heineken wordt alom geroemd voor zijn manier van zakendoen in Afrika. Olivier van Beemen schreef Heineken in Afrika waarin hij nagaat hoe de bierbrouwer in de praktijk opereert. Van Beemen’s doorwrochte boek werd lovend ontvangen in de pers en leidde tot kamervragen. Heeft Heineken echt zo’n voorbeeldfunctie? Hoe werken multinationals samen met dictaturen? Heeft de aanwezigheid van multinationals een verzachtende werking of ondersteunen zij de dictatuur juist? Met:
Olivier van Beemen is oud-correspondent in Frankrijk voor onder meer Het Financieele Dagblad en auteur van het boek Heineken in Afrika.
Antonie Fountain is mensenrechtenactivist, spreker, en publicist over onderwerpen zoals mensenhandel, vluchtelingen, sociale gerechtigheid, macro-economie en is lid van verscheidene denktanks over duurzame economie. Hij was zeven jaar lang directeur van STOP THE TRAFFIK Nederland.

Muziek in dictaturen
22:30 Bovenzaal
Met gigantische speakers stuurt Zuid-Korea popsongs richting Noord-Korea, waar deze muziek verboden is. Dictators laten zich toezingen over hun grootse daden. En sommige muziek wordt speciaal ingezet bij martelingen. Wat is de rol van muziek in dictaturen? Muziekkenner Peter de Koning dook in zijn archief en vertelt u in dit muziekcollege alles over de meest bijzondere en bizarste muziekstukken.

De Nacht van de Dictatuur wordt georganiseerd door Arminius i.s.m. Joop.nl. De Nacht van de Dictatuur vindt ook plaats in Den Haag en Amsterdam, bekijk op www.nachtvandedictatuur.nl alle programma’s.