Terug naar programma

Nacht van de Dictatuur

Sat 10 September 2016Inschrijven nieuwsbrief

Zullen er altijd dictaturen zijn? Neemt marteling wereldwijd toe of af? Is Facebook een dictatuur? Met o.a. Arend Jan Boekestijn, Ancilla van de Leest, Boris Veldhuijzen van Zanten, dichtende dictators, dans en poëzie. Leer deze avond alles over dictators en dictaturen, in diverse zalen belichten verschillende programma’s alle kanten van de dictatuur. gespreksleiding: Francisco van Jole

Programma:o

GROTE ZAAL:

Zullen dictaturen altijd bestaan? – Lezing door Arend Jan Boekestijn | 20:00

Rusland en Turkije lijken af te glijden naar een dictatuur: Putin beveelt per decreet, verrijkt zichzelf en Erdogan haalt regelmatig het nieuws met strenge censuur en heeft als bijnaam ‘Sultan Erdogan’. En in het Westen klinkt vaak de roep om een sterke leider, presidentskandidaat Donald Trump dankt daaraan een groot deel van zijn populariteit.

Zullen er altijd dictaturen zijn? Wat zijn de omstandigheden waarin dictaturen opkomen en waarom houden ze op te bestaan? Hebben dictators gemeenschappelijke karaktertrekken? Wat kan gedaan worden om dictaturen te bestrijden? Arend Jan Boekestijn zal in deze lezing de actualiteit duiden, verschillende staatsvormen met elkaar vergelijken en in debat gaan met het publiek. Boekestijn is historicus en voormalig Tweede Kamerlid, columnist bij Elsevier en commentator bij diverse radio- en TV-programma’s.

 o

De Dictator-O-Meter met Ancilla van de Leest en Boris Veldhuijzen van Zanten | 21:00

Facebook liet honderdduizenden gebruikers sombere berichten zien of juist hele positieve, om zo het humeur van hun klanten onbewust te beïnvloeden. Daarnaast is het onmogelijk afscheid te nemen van Facebook, al je gegevens blijven voor eeuwig eigendom van het bedrijf. En bij Google veranderen de zoekresultaten naar gelang de gegevens die het van je heeft.

Zijn allerlei grondrechten nog wel verzekerd op internet? Internetvisionair Boris Veldhuijzen van Zanten en lijsttrekker van de Piratenpartij Ancilla van de Leest leggen het internet langs de dictatoriale meetlat. In hoeverre lijken Google, Facebook en Twitter op dictaturen? Ancilla van de Leest is lijsttrekker van de landelijke Piratenpartij  |  Boris Veldhuijzen van Zanten is een succesvolle internetondernemer.

o

Martelen | 22:00

Donald Trump vindt dat de VS hun wetten moet aanpassen om ‘IS te bevechten op een bijna gelijkwaardige basis’. Dit betekent volgens hem de herinvoering van waterboarding, maar ook van andere marteltechnieken. Werkt martelen? En wat is martelen eigenlijk, welke technieken bestaan er? Universitair docent internationaal recht en mensenrechten Antenor Hallo de Wolf wordt geïnterviewd over de wereldwijde praktijk van het martelen, die vooral door dictaturen, maar ook door democratieën wordt uitgevoerd. In welke gevallen martelen regimes? Neemt het wereldwijd toe of af?

 

BOVENZAAL:

Dansvoorstelling Romeo en Julia | 21:00 / 23:00

Een dansvoorstelling over een heftige liefde tussen een jongen in een vluchtelingenopvang en een Nederlands meisje, hun vaders staan met hun opvattingen lijnrecht tegenover elkaar. De Haagse choreografe Lonneke van Leth heeft de taal van William Shakespeare bestudeert en zijn poëtische aspecten vertaald in een choreografie. Romantische duetten en hartverscheurende solos. De verhaallijn wordt ondersteund door een video installatie van Beeldend kunstenaar Vincent de Kooker.

o

Dichten met dictators | 22:00

Hugo Borst verraste onlangs  het publiek van De Wereld Draait Door met een gevoelig gedicht van Adolf Hitler (kijk dit terug). Hij las voor uit het boek Bloemen van het Kwaad van Paul Damen, die jarenlang gedichten van dictators verzamelde. Waarom dichten dictators? Wat is de kwaliteit van hun werk? Paul Damen neemt u mee op een bizarre tournee langs de ergste mensen op aarde en hun dichtkunst. Lees ook: Weet u wie ook dichter was? (Volkskrant).

 o

Dictatorelectro

Ken je electro nog uit je jeugd? De lamp gaat branden als je het goede antwoord geeft. Raad welke dictators vreemde, grappige of verbijsterende uitspraken deden. locatie: Schouwburgplein, zaterdag van 13:00 – 17:00
 
 o

Instituut voor de loslopende mens

Het Instituut voor de loslopende mens zal op het Schouwburgplein mensen verleiden tot een gesprek op niveau over dictaturen. In hoeverre heeft u dictatoriale neigingen of kent u mensen die dit hebben? locatie: Schouwburgplein, zaterdag van 13:00 – 18:00 en zondag van 12:00 tot 17:00

 

De Nacht van de Dictatuur wordt georganiseerd door Arminius i.s.m. joop.nl. De Nacht van de Dictatuur vindt ook plaats in Den Haag en Amsterdam, bekijk op www.nachtvandedictatuur.nl alle programma’s.